Storytelling în L&D: ponturi pentru a-ți crea povestea
Sir Laurence Olivier a spus odată că o poveste bine spusă este o prezentare a ceea ce este o fereastră pentru casă - permite luminii să intre! Așadar, data viitoare când ții un curs, dedică timp pentru a dezvolta o poveste bună. Cursanții tăi vor iubi acea lumină. Iată patru sfaturi pentru a te ajuta să creezi povești incitante și memorabile pentru a-i implica si angaja pe cursanții tăi:
1. Alege-ți cu grijă poveștile
Selectarea celei mai potrivite povești pentru situația potrivită necesită timp și gândire. În primul rând, trebuie să fie o poveste cu care toată lumea din public poate să relaționeze. Poate că se bazează pe o teamă sau experiență obișnuită, de exemplu. În al doilea rând, povestea trebuie să fie clară și să își reflecte și să își subilinieze bine propriile merite. În cele din urmă, povestea trebuie să se conecteze cât mai elegant posibil cu subiectul și obiectivul învățării.
2. Păstrează poveștile scurte și la subiect
Povestea ar trebui să fie una vie, concretă și ușor de spus de tine și de ascultat de către auditorii tăi. Știi exact de ce spui povestea și știi când și unde să o folosești. Păstrează povestea relevantă pentru mesajul tău și evită să te îndepărtezi de la punctul principal. Spune-o clar și fără detalii care nu își au rostul.
3. Oferă-i poveștii un "cârlig"
Începe-ți povestea cu un "cârlig" care captează emoțiile și imaginația publicului. Poate fi o întrebare, un loc, o circumstanță sau o premisă pe care publicul tău o va înțelege și se va identifica.
4. Practică, practică, practică
Cea mai importantă modalitate de a dezvolta abilitățile necesare pentru a spune povești memorabile, emoționante și care să implice cu adevărat auditoriul este aceea de a.....practica. Povestirile bune au fluență, ușurință, naturalețe, de aceea, chiar dacă sunt bine repetate, ele tot reușesc să sune proaspăt și spontan. Povestirile captivante cer, de asemenea, o livrare impecabilă, "neinfectată" de viruși verbali precum "ăăă", "ah", "hhh", "OK", etc. etc., sau marea plagă verbală a vremurilor noastre: "cum ar fi/ gen".