fbpx STRESUL ESTE DOAR O CONVERSATIE | Learning Network Mergi la conţinutul principal

STRESUL ESTE DOAR O CONVERSATIE

Daca ai fi intr-un vagon de tren si ai realiza ca trenul se indreapta cu velocitate catre o destinatie total nedorita, oricat ai schimba pozitia ta in compartiment, oricat ai arunca mobila pe geamul vagonului, ai urla, vorbi, argumenta, zbate, intelege de ce sau ruga, trenul merge implacabil in aceeasi directie. Acesta ar fi viitorul…probabil…APROAPE sigur!

In cazul stresului, destinatia ar fi: oboseala cronica, lipsa de energie, relatii deteriorate, eforturi nerasplatite, demotivare, eficienta scazuta, lipsa de implinire si directie, lipsa de bucurie de viata.

M-am gandit ca pentru a aborda problema stresului nu as avea decat sa ma uit pe internet la cuvantul „stres”, sa gasesc ceva cat mai destept pe care sa il pun in acest articol, pentru a iti atrage atentia. Oricine doreste sa se prezinte cat mai “profesionist” ar face acest lucru, presupun.

M-am gandit, apoi, ca daca stresul este o problema pentru tine, atunci nu lipsa de informatie trebuie suplinita, ci mai degraba altceva. Ce? Lipsa de distinctie!

O distinctie ar face o reala diferenta cand este vorba de stres, mai degraba decat informatia.

Ca sa schimbi directia trenului care se indreapta catre o destinatie nedorita, trebuie sa alergi inaintea lui si sa-i schimbi macazul. Cam asta ar fi distinctia.

Ce urmeaza sa spun NU este ceva de crezut si NU reprezinta adevarul. Este doar o conversatie. Daca te uiti prin perspectiva ei, ai putea sa vezi o schimbare de directie, ai putea vedea puterea “conversatiilor” in viata ta.

Stresul este un rezultat al unor conversatii, nedistinse ca conversatii ci luate ca “realitate”:

  • trebuie sa arat ca sunt bun ca sa nu fiu dat afara de la serviciu
  • trebuie sa-mi castig existenta
  • mai am de tras luna asta, sa termin proiectele si apoi...
  • fara mine nu se poate, trebuie sa controlez tot
  • oamenii cu care lucrez sunt incompetenti
  • eu trebuie sa fac totul
  • nimeni nu ma sprijina
  • viata este o lupta
  • nimeni nu-ti da daca nu muncesti
  • nu poti conta decat pe tine
  • trebuie sa am bani pentru educatia copiilor
  • trebuie sa ma impart in atatea
  • n-am timp de nimic

etc. etc. etc....

In urma conversatiilor interioare, actionezi: lucru la nesfarsit, ignorand sanatatea, bucuria de a trai ACUM, relatiile, ‘burnout’. Suntem cu totii victimele “vietii pe care o ducem”. Si este totul ….o conversatie.

Tot ce facem, colorat de conversatiile de mai sus, devine ceva pe care “trebuie sa il facem”, nu mai avem bucuria muncii care ne implinea. Tot ce realizam este o bucurie momentana pana apare urmatorul lucru care “trebuie” sa il facem, si traim in “trebuie”, care este….o conversatie. Trebuie sa ma scol, trebuie sa ma duc la lucru, trebuie sa platesc facturi, trebuie sa termin un proiect, trebuie……

Cuvantul TREBUIE nu exista in realitate; nu traieste nici macar in capul nostru. Daca ai avea un prieten neurochirurg sau acces la un astfel de medic, ai putea sa il intrebi daca atunci cand a deschis capul cuiva, pe masa de operatie, a gasit  un “trebuie”, ca un lucru. Nimic nu trebuie; singurul lucru care “probabil” trebuie (si chiar si de acesta ma indoiesc) este sa murim pana intr-o suta de ani. Si atunci, daca nu exista, de ce ar alege o fiinta umana sa isi traiasca viata din “TREBUIE”?

Eh….. aici este secretul! Cand ‘trebuie’ nu imi asum responsabilitatea pentru viata pe care o traiesc, nu am un cuvant de spus.

Cursul de Eficienta si Productivitate pe care il conduc este un curs transformational, la nivel de conversatie. Distinge conversatiile pe care le avem, si le transforma. Cand pleci din el nu mai ai niciun trbuie, ai: putere, libertate si pace sufleteasca.

Cu Putere, Libertate si Pace Sufleteasca, orice faci il faci cu bucurie, ca alegi sa il faci si viata devine ceea ce tu spui… in mod responsabil si, cel mai important, nu mai suferi si NU TE MAI PLANGI DE STRES!

 

Categorie

Connie Larkin - Consultant

Sesiune extraordinară de coaching ontologic

Voi începe printr-un citat din cartea mea,... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.