Training Pulse: Rezultate peste asteptari pentru APT in primele 6 luni ale anului
Odata cu bilantul primului semestru, APT Resources & Services se bucura de rezultate care, dupa cum ne declara Slavita Carmazan, Manager al Departamentului Dezvoltare Resurse Umane din cadrul companiei, au intrecut asteptarile de la inceputul anului.
Un motiv ar putea fi faptul ca in portofoliul de programe de dezvoltare APT se afla singurul program din Romania pentru formarea de consilieri de orientare in cariera cu dubla certificare – ANC si GCDF (Global Career Development Facilitator). Acesta se adreseaza atat celor care isi doresc o cariera in acest domeniu, specialistilor in HR, cat si managerilor din companii care, prin dobandirea abilitatilor de consiliere, isi imbunatatesc performantele propriilor echipa:
Luiza Pirvulescu: Cum ati incheiat prima jumatate a acestui an si cum arata ea in raport cu asteptarile de la inceputul anului?
Slavita Carmazan: Analizand primele sase luni ale anului, situatia este mai buna decat ceea ce prognozasem in ianuarie. Atat companiile cat si persoanele private au solicitat mai multe livrari de produse din portofoliul nostru decat ne asteptam.
L.P.: Care au fost cele mai cautate programe, atat in-house, cat si open? De ce credeti ca oamenii s-au indreptat cu precadere spre ele?
S.C.: Au fost solicitate in special pachetele de programe de dezvoltare, care includ, de cele mai multe ori, evaluare si diagnoza. Vorbim despre un mix de instrumente, pornind de la evaluare si consiliere in cariera, pana la workshop-uri si training-uri. Acestea sunt destinate echipelor (pentru programele in-house), in timp ce pentru programele open se bucura de “popularitate” serviciile de consiliere in cariera si programul de pregatire pentru ocupatia de consilier in cariera.
In privinta programelor in-house, apetenta pentru ele are originea in identificarea, de catre manageri, a catorva nevoi, la nivel de echipa de executie: insuficienta capacitate de adaptare la lucrul in echipa, dificultati in identificarea si asumarea rolurilor in echipa, abilitati reduce de comunicare la nivel de echipa, cu accent pe ascultarea activa si oferirea de feedback. La nivel de echipa manageriala (formata din sefi de departamente, middle management), se identifica adesea necesitatea de actualizare a tehnicilor de management (motivare, delegare, leadership, feedback, evaluare de performanta), ceea ce ne lanseaza provocari de fiecare data, pentru ca fiecare proiect de dezvoltare are specificul si datele lui “de intrare”.
Am remarcat, cu satisfactie, ca, in derularea programelor noastre de dezvoltare, procesul de autocunoastrere in vederea sporirii performantei profesionale, potenteaza mecanismele interioare mentale proprii. Ceea ce reprezinta un “bonus” pe termen lung, in plan strict personal.
Mai avem o veste buna: in ultimele luni se observa o nevoie de consiliere profesionala si personala tot mai raspandita in randul tinerilor, inca de pe bancile facultatilor. Programele noastre de internship vin tocmai in intampinarea acestei nevoi, pentru a facilita tranzitia acestor tineri de la scoala, inspre piata muncii. Ramane o provocare majora a anilor care vin, iar serviciile de consiliere si programele de intermediere vor capata un rol din ce in ce mai consistent.
L.P.: Cu ce noutati/schimbari ati venit sau planuiti sa veniti in acest an?
S.C.: Vom continua dezvoltarea de programe de dezvoltare. In pregatire, avem cursuri destinate zonei de HR, cu certificare ANC. Pregatirea certificata a recrutorilor este un domeniu inca insuficient reprezentat, iar piata o cere, tot mai mult, in conditiile in care meseria de recrutor isi schimba de la o zi la alta contururile, obligata de dinamica fara precedent a super-tehnologizarii in toate sectoarele economice.
Avem in plan si dezvoltarea de cursuri de tip e-learning, pe teme care, fireste, se preteaza acestui format de curs.
In plus, ca sa venim in ajutorul potentialilor nostri clienti, ne propunem sa structuram, periodic, campanii de promovare si promotii pentru cursurile noastre, prin Voucherele APT. APT Evolution – divizia de dezvoltare personala a Grupului APT – a creat VOUCHERELE APT, un instrument foarte util companiilor, care isi pot astfel gestiona mai flexibil si mai “economic” bugetele de dezvoltare a personalului. Avem doua tipuri de vouchere, de grup si individuale, accesibile deci si persoanelor private.
L.P.: Tinand cont de experienta pe care o aveti pe piata de L&D si de situatia de pana acum, ce predictii va incumetati sa faceti pentru cea de-a doua jumatate a anului? :)
S.C.: N-as face predictii pentru ca piata de training si dezvoltare este imprevizibila, dar ma incumet sa spun ca propunerea de noi instrumente si modalitati de facilitare a achizitiilor acestora (ma refer la vouchere-le de dezvoltare) vor atrage atentia factorilor de decizie si, s-ar putea, sa asistam la o crestere a investitiilor in acest domeniu.