fbpx TU esti un speaker excelent! Nu, nu glumim! | Learning Network Mergi la conţinutul principal

TU esti un speaker excelent! Nu, nu glumim!

Desi, la prima vedere, nu pare foarte complicat (doar comunicam in mod natural in fiecare zi!), a tine un discurs in fata unui auditoriu- mai numeros sau nu- devine un adevarat test de..rezistenta :). Unii sunt coplesiti de emotii intense pe care nu le pot controla. Altii nu au o problema cu emotiile, dimpotriva, pot vorbi ore in sir... fara sa transmita nimic. In alte cazuri, desi mesajul este foarte interesant, este transmis intr-un mod care... alunga tot interesul. Iar exemplele de acest gen pot continua. Ideea este ca, indiferent cat de usor sau nu iti este sa vorbesti in fata unui public, trebuie sa cunosti si cateva elemente esentiale care sa te transforme din simplu vorbitor in orator!

Andrei Vacaru, Senior Partner HPDI (Human Performance Development Intl.) crede ca fiecare dintre noi are abilitatile necesare in comunicare, iar tot ce avem nevoie este ca cineva sa ne arate nenumaratele posibilitati de a le folosi. Si promite ca, pe 20 februarie, in cadrul open-ului The Voice ii va indruma cu placere pe cei care vor dori sa isi descopere atuu-rile personale si le va arata “cat de frumoasa este combinatia dintre propria personalitate, cuvinte, structura discursului, timbrul si inflexiunile vocii, observarea publicului si adaptarea la acesta:

Luiza Pirvulescu: Cum ai defini, in cel mai creativ mod posibil, notiunile de “discurs” si “orator excelent”? :)

Andrei Vacaru: Discursul este, prin definitie, creativ. De ce? Pentru ca aici este vorba de felul in care ii determini pe ceilalti sa te urmeze, sa accepte parerea ta sau sa faca ceva ce tu iti doresti. Este un exercitiu de convingere.

Un bun orator este acel om care are succes in a obtine toate aceste lucruri de la oamenii carora le vorbeste.

Restul sunt detalii despre cum, cand, unde, cui, in ce conditii.

 

L.P.: Spui tu ca oricine poate tine un discurs daca isi descopera si foloseste atuurile personale. Asta inseamna ca orice calitate poate deveni un atu sau te referi la anumite calitati care pot fi transformate in atuuri atunci cand vorbim de un orator excelent?

A.V.: Atuul despre care vorbeam este un element cu care ne nastem toti: inteligenta. Toate celelalte lucruri se invata.  Unele mai usor, altele mai greu, in functie de fiecare dintre noi.

In primul rand, ai nevoie sa te cunosti cat mai bine pe tine. In acest fel, nu doar ca vei sti care sunt punctele tale forte dar vei invata si multe despre ceilalti, despre lucrurile care au un impact pozitiv asupra lor.

Apoi, este esential sa dispui de un vocabular adecvat. Practic, este arma ta principala. Stiu teoria conform careia comunicarea verbala reprezinta un procent mic din tot procesul unui discurs. Cu toate acestea, daca nu stapanesti cuvintele este ca si cum te-ai duce la vanatoare fara pusca.

Vocea ( combinatia dintre volum, timbru, inflexiuni, dictie) adauga exact acea culoare de care au nevoie cuvintele. Suntem prea putin constienti de impactul pe care il putem avea asupra celorlalti atunci cand imbracam vorbele in mantii emotionale. Iar controlul vocii se invata fara doar si poate.

Mimica, gestica sunt si ele importante. Aici insa nu as recomanda urmarirea unei retete fixe. Si spun acest lucru deoarece corpul are tendinta de a urma cu fidelitate creierul. Sigur, sunt anumite gesturi care se cer corectate insa dincolo de asta, eu recomand intotdeauna naturaletea.

 

L.P.: Cat e tehnica si cat e talent, atunci cand vorbim de un discurs reusit?

A.V.: Mi-as fi dorit sa fiu un cercetator britanic pentru a da raspunsul la aceasta intrebare. :) As fi putut si sa caut un raspuns pe internet. Adevarul este ca acest procent difera de la orator la orator. Unii se perfectioneaza cu multa munca, altora le este mai usor sa deprinda aceste tehnici. Un lucru este cert: indiferent de talentul nativ, exercitiul este absolut necesar.

 

L.P.: Sustii training-uri de Public Speaking si pe 20 februarie ai deja programat urmatorul open (The Voice). Cine si de ce ar trebui sa participe la acest curs?

A.V.: Nimeni nu ar trebui sa participe. Mi-ar placea sa am in sala oameni care isi doresc sa faca asta. Este vorba despre acele persoane care vin de placere, care au curajul de a-si da jos masca si de a se arata pe ele insele. Dincolo de show-ul pe care il faci atunci cand vorbesti in public, trebuie sa fii pregatit sa te arati pe tine insuti. Este calea cea mai scurta dintre tine si audienta.

Iar eu asta fac. Le arat oamenilor cat de frumoasa este combinatia dintre propria personalitate, cuvinte, structura discursului, timbrul si inflexiunile vocii, observarea publicului si adaptarea la acesta. Peste toate aceste lucruri, evident, vor fi si trucuri menite sa ii scoata din incurcaturi care ar da cosmaruri oricui.

 

L.P.:In incheiere, dezvaluie-ne putin din “culise” si da-ne cateva solutii pentru o problema-dusman a celor ce tin discursuri: ce faci cand simti ca plictisesti audienta? :)

A.V.: Te opresti.:). Asta ar fi calea cea mai simpla si mai de efect. Daca mai si subliniezi asta, oamenii vor vedea ca ai bun simt si ii ierti de un chin suplimentar. Sigur, nu ar trebui sa ajungi aici, in primul rand.

Dar daca tot te afli in acest punct, poti incerca sa ii implici pe cei din audienta. Provoaca-i sa combata punctul tau de vedere. Starneste-i, chiar daca la prima vedere ai putea genera haos. Dupa ce se vor fi racorit, vei avea parte de mai multa atentie din partea lor.

Daca aceasta idee ti se pare riscanta, poti incerca sa livrezi o gluma care sa tinteasca exact discursul tau sau propria persoana. Iar asta este unul dintre motivele pentru care spuneam ca este foarte important sa te autocunosti: pentru ca inclusiv aceasta gluma trebuie sa fie una foarte buna.

 

 

Categorie

In prezent, sunt Online Content Manager al portalului LearningNetwork.ro. Trecutul nu... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.