fbpx Viitorul ca viitorul. Dar cu prezentul ce facem?! | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Viitorul ca viitorul. Dar cu prezentul ce facem?!

"Aproximativ o zecime din forța de muncă actuală se află în ocupații care sunt susceptibile de a crește ca procent din forța de muncă și circa o cincime dintre ocupațiile care, cel mai probabil, se vor micșora ca amploare și importanță. (...) Educația, asistența medicală și ocupațiile din sectorul public sunt susceptibile de a crește, în timp ce anumite locuri de muncă slab calificate, în domenii precum construcțiile și agricultura, sunt mai puțin susceptibile de a suferi rezultate slabe pe piața muncii decât s-a presupus în trecut." (Raport Nesta & Pearson & Oxford Martin School) 

Skills Panorama, un instrument al Uniunii Europene, descrie proiecția locurilor de muncă în scădere și în creștere, a dinamicii domeniilor de activitate și a abilităților necesare, în perioada 2016-2030, în România, astfel: 

Scădere a numărului de locuri de muncă, pe sectoare: Construcții: -30,1%; Tratarea apelor și deșeurilor: -23,3%; Agricultură, industria forestieră și pescuit: -13%; Minerit: -11,3%; Manufactură: -2,2%; Telecomunicații: -1,2%; Transport și depozitare: -0,2%.

Pe ocupații: Meseriași: -25%; Lucrători agricoli: -21%; Manageri: -2%.

Creșterea numărului de locuri de muncă este preconizată, pe sectoare, în: Servicii profesionale: + 91,4%; Sănătate și servicii sociale: +66,7%; Educație: +20,4%; Servicii de administrație: +20,1%; Arte și recreație: +17,9%; Resurse energetice: +17%; Sectorul public și apărarea: +14,6%.

Pe ocupații, previziunile de creștere sunt: Specialiști: + 30%; Lucrători în servicii și vânzări: +20%; Tehnicieni: +18%; Muncitori necalificați: +14%; Funcționari: +12%; Operatori și asamblatori : +6%.

De asemenea, Ghidul INACO prezintă tendințele ocupaționale la nivel mondial, pe baza studiului Forumului Economic Mondial “Viitorul locurilor de muncă”, în ceea ce privește principalele domenii în care va scădea sau va crește forța de muncă necesară. 

Sunt prevăzute scăderi la nivel global în Birouri și administrație: -4.759.000 de locuri de muncă; Manufactură și producție: -1.609.000; Construcții și extracții de resurse: -497.000; Arte, Design, Divertisment, Sport și Media: -151.000; Juridic: -109.000; Instalații și întreținere de clădiri: -40.000. 

Sunt prevăzute creșteri la nivel global în Afaceri și finanțe: +492.000; Management: +416.000; Computere și Matematică: +405.000; Arhitectură și Inginerie: +339.000; Vânzări: +303.000; Educație și Training: +66.000. 

În același timp, o propunere de schiță a 15 meserii ale viitorului pe care o face Centre for the Future of Work în raportul Cognizant pentru următorii 10 ani include meserii precum: Asistarea persoanelor în vârstă; Asistarea roboților din domeniul medical; Ofițerul în diversitate genetică; Analiza datelor primite prin Internetul Lucrurilor; Gestionarea datelor complexe din orașele inteligente; Generarea de realități virtuale paralele Detectivul de date; Brokerul de date personale; Comerțul cu inteligența artificială; Oferirea de consultanță în fitness; Supravegherea traficului pe drumurile publice pe care vor circula mașinile cu pilot autonom; Modă digitală, cu croitori digitali; Construcția de călătorii personalizate în RV augmentată; Managerul de echipe combinate: om – mașină; Ofițerul de etică. 

Citesc toate astea și mă gândesc...Revoluția digitală sau Industria 4.0 este o realitate pe care o trăim și o experimentăm cu toții. Și, ca orice schimbare la nivel de paradigmă mondială, ea presupune TOTUL. Iar acest tot vizează în primul și în primul rând învățarea. 

Da. De toți acești ani de când sunt parte a uneia dintre cele mai vechi și prestigioase companii de învățare și dezvoltare din România, sunt de părere că munca, așa cum o știm noi acum se va transforma complet. De fapt, se află în plină transformare. Însă, ceea ce eu personal consider este că este absolut esențial în acest moment, VITAL, aș spune și nu cred că greșesc (iertată-mi fie siguranța, sic!) este cum ne pregătim pentru tot ce va urma și, mai ales, cum ne pregătim ACUM pentru a face față tuturor acestor transformări pe care deja le trăim?! 

De asemenea, pe cât de mult se vorbește de această revoluție tehnologică, pe atât de mult, managerii și liderii organizațiilor sunt preocupați de motivarea și implicarea oamenilor. Departamente întregi de HR, de OD și L&D fac diverse studii și caută cele mai bune programe pentru a găsi acel "trigger" care să rezoneze cu nevoile și interesele reale ale oamenilor din organizații pentru a învăța și a se dezolta. Se vorbește de generații și se caută soluții pentru ca fiecare să poată răspunde cât mai eficient ritmului și cerințelor organizaționale. 

Învățarea a devenit și ea digitală. Și se tot privește la...mâine. La poimâine. Știu că, atât din punct de vedere uman, cât și de business, avem nevoie de acel mâine sau poimâine. Însă noi suntem azi. Acum. Momentul în care, dacă nu facem ceea ce este nevoie, viitorul nu va arăta așa cum ni-l dorim sau ni-l proiectăm. Și, undeva, avem nevoie să ne oprim puțin din această "goană după viitor"- unul care, de cele mai multe ori, ne sperie- și să ne întrebăm cât se poate de realist: 

De ce avem nevoie azi? 

Ce avem nevoie să facem acum, în acest moment, pentru ca implicarea, motivația și pregătirea să nu mai reprezinte separatoare și viitorul să nu mai fie atât de sumbru privit, ca într-o distopie, în care omul este înlocuit de roboții cei răi, iar cipurile și programările vor ține loc de cunoștințe și abilități? 

Știu că poate părea dur sau extrem ceea ce spun... 

În acest moment, eu cred că avem suficiente resurse de învățare și formare cât să putem investi în fiecare om și să fim pregătiți pentru orice. Și mai cred că toate aceste resurse ne ajută să nu mai privim implicarea și motivația la modul general, raportat la o masă de indivizi, și să ne permitem să privim procesul de L&D ca instrumentul cel mai intim, personalizat și de specific absolut pe care îl putem oferi fiecăruia în parte și tuturor, în așa fel încât fiecare să își regăsească acel trigger de motivație, de stil și interes. 

Lumea se schimbă. L&D-ul se află suspendat undeva, cumva, între trecut și viitor, fără să vadă ce are în față. 

Azi, L&D-ul are tot la dispoziție pentru a găsi calea spre fiecare și să facă acel lucru până deunăzi imposibil la o scară largă de oameni: să fie cât se poate de specific și de general în același timp. 

Este vară. Poate că cele mai sus reprezintă ultima voastră preocupare, între caniculă, furtuni, melancolia și relaxarea de după vacanță sau entuziasmul de a pleca într-una. Însă, plecând de la aceleași principii pe care le-am folosit și atunci când am creat #SummerProject, sunt sigur că putem valorifica resursa de azi pentru a nu ne mai preocupa și implica atât de tare într-un viitor..."estimat", fără a vedea posibilitățile prezentului. 

Vă salut! Pe august! 

Răzvan

Companie
Categorie

Răzvan Sisu este Business Development Manager al CODECS, compania de învățare și școala de business din România cu una dintre cele mai îndelungate... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.