Vision Board într-un an al împlinirilor: Odată ce ştii unde vrei să ajungi drumul îţi este mai uşor
Este uşor să spui că totul este posibil. Dar, de la vorbă la faptă.... Mulţi dintre noi credem că ştim ce vrem şi cum să facem pentru a ne transforma dorinţele în realitate. Şi şi mai mulţi dintre noi pierdem din vedere că a crede şi a fi convinşi nu sunt mereu sinonime şi de la a dori la a obţine, drumul este lung. Orice suport, orice instrument ajutătoare pentru a ne clarifica şi ne ajuta să ajungem la destinaţie sunt mai mult decât binevenite. Adriana Radu vă prezintă viziunea sa.
„Este fantastic să poţi găsi unghiul care transformă o zi înorată într-una senină, cu noi oportunităţi.”
Learning Network: Cine este Adriana Radu? Prin ochii ei, prin ceea ce a făcut şi face şi prin ochii oamenilor?
Adriana Radu: Aş începe prin a spune că sunt un om care a trecut prin multe în viaţă şi a reuşit să înveţe că niciodată nu te opreşti din învăţat. Subliniez acest lucru pentru că mi se întâmplă deseori, de fapt de câte ori intervin schimbări, eşecuri, întâlniri neaşteptate. Am ajuns să o fac cu plăcere acum, să găsesc pasiune şi energie în tot ceea ce mi se întâmplă, bun sau mai puţin bun. Este fantastic să poţi găsi unghiul care transformă o zi înorată într-una senină, cu noi oportunităţi. Am descoperit cum putem merge mai departe indiferent ce ni se întâmplă şi acelaşi lucru dăruiesc celor din jurul meu. Mi-e greu să spun cum mă văd oamenii, ei ar trebui să vorbească pentru mine. De-a lungul timpului, pot spune că am atins câteva persoane reuşind să le ajut să crească şi mi-au mulţumit apoi. Cred că doar aşa pot vorbi despre cum mă văd ceilalţi. Iar prietenii mă iubesc aşa cum sunt şi familia mă suportă. (râde) Sunt o persoană intensă care răspândesc multă energie, cer mult celor din jur, îi provoc fiindcă ştiu că pot, iar asta poate fi uneori obositor.
„ ...putem să ne creăm şi controlăm propriul viitor prin tehnici de vizualizare (...) Vision Board este un suport adiţional pentru vizualizare.”
L.N..: Ai creat workshopul Vision Board care va avea loc luna aceasta. Ne poţi explica care este conceptul pe care îl presupune şi ce înseamnă el?
A.R.: Workshopul Vision Board face parte dintr-un program numit Boundless Performance. Porneşte de la premisa că putem să ne creăm şi controlăm propriul viitor prin tehnici de vizualizare. Ne concentrăm asupra a ceea ce dorim să obţinem însă nu ne ataşăm de „cum” şi „când”. Paradoxal lucrurile se întâmplă chiar dacă nu există o presiune. Este vorba de a intra în flux „flow” şi a ne conecta cu succesul nostru fără să-l căutăm.
Sunt doi ani de când am descoperit puterea vizualizării la un seminar de dezvoltare personală pe care îl organizasem cu o prietenă. Ea a dus tot grupul prin exerciţiul de vizualizare şi am fost uimită să constat că imaginea mentală creată a ajuns să se materializeze până la urmă. Era vorba de intrarea la liceu a fiului meu, la un colegiu naţional bun, în măsura în care avea note slabe la începutul clasei a VIII-a. Imaginea mentală creată în acel exerciţiu era a mea bucuroasă că el a intrat la liceul dorit. Emoţia resimţită a fost puternică. În lunile următoare, am citit mai multe despre vizualizare, am repetat exerciţiul de la seminar şi am lucrat cu fiul meu pentru a-i creşte încrederea în el. Bineînţeles că a avut meditator la matematică şi română, dar îi avea de 3 ani. Vizualizarea este o tehnică folosită de sportivii de performanţă pentru a-şi îmbunătăţi rezultatele, pentru a câştiga concursurile. E o repetiţie mentală şi emoţională a acţiunilor pe care le ai de făcut pentru a ajunge la rezultatul dorit. Vision Board este un suport adiţional pentru vizualizare. Consider că puterea exerciţiului de vizualizare este mai mare având un Vision Board. În plus, un Vision Board conţine toate elementele pe care vrei să le atingi într-o perioadă de timp şi îţi permite să ai mai multe exerciţii de vizualizare în funcţie de zona pe care o adresezi. Însă înainte de a ajunge la Vision Board e nevoie de o analiză a perioadei care a trecut, pentru a înţelege ce ai realizat, ce nu ai realizat şi care au fost barierele. Apoi îţi propui ce doreşti în perioada următoare şi ce anume vei face diferit pentru a obţine acele elemente. Se pot adauga şi lucruri noi. Partea de creaţie a VB începe acum. Foloseşti reviste, cărţi, citate motivaţionale pentru a ilustra dorinţele tale, modul în care vrei să arate anul/perioada următoare. Imaginile/citatele se vor pune pe o foaie de flipchart pe care ai pus în prealabil o poză personală, cea în care te simţi cel mai bine. Imaginile/citatele sunt aşezate în funcţie de inspiraţie, lăsând energia să te ghideze. Este important să ne concentrăm pe CE şi nu pe CUM. În cazul unor realizări financiare este important să trecem sumele pe care dorim să le realizăm. De fiecare dată când se realizează ceva este important să îl marcăm cu un smiley sau ceva colorat.
„ ...se potriveşte celor care doresc o nouă abordare pentru realizarea obiectivelor lor, pentru toţi cei ambiţioşi, cărora nu le este frică de succes. (...) Recomand fiecăruia să stea de vorba cu sine însuşi, să îşi definească valorile de viaţă şi apoi să alinieze obiectivele sale cu acestea.”
L.N.: Ai pregătit un e-book, numit „Anul împlinirilor”. Te rog să ne vorbeşti puţin despre el, oferindu-ne mai multe detalii.
A.R.: L-am numit anul împlinirilor deoarece o prietenă pasionată de numerologie mi-a spus că 2017 este un an cu vibraţie 1. Mi-am spus că se potriveşte celor care doresc o nouă abordare pentru realizarea obiectivelor lor, pentru toţi cei ambiţioşi, cărora nu le este frică de succes. Ideea de a scrie acest ebook mi-a venit când mi-am dat seama de puterea vizualizării, de rezultatele pe care le-am avut eu practicând vizualizarea şi meditaţia ghidată în trecut.
Mi-am dorit să împărtăşesc cu ceilalţi ceea ce am descoperit că funcţionează pentru mine. Mintea noastră are un potenţial nebănuit, atât raţional, creativ cât şi spiritual. Îmbinate cele două aspecte, putem obţine rezultate fantastice şi ne încărcăm de energie. Cartea explică mai întâi funcţionarea vizualizării prin argumente logice, spirituale şi biologice. Apoi descrie procesul de creare a unui Vision Board pornind de la analiza realizărilor şi eşecurilor din trecut. Se continuă apoi cu ceea ce ne propunem în perioada următoare şi cum vom face diferit lucrurile. Cele mai importante elemente le punem vizual pe Vision Board şi aplicăm diverse exerciţii pentru a realiza ceea ce ne-am propus. Este o carte cu suficient de multe detalii ca să poţi crea un Vision Board şi suficient de scurtă pentru a deschide apetitul de a începe exerciţiul. Dacă cititorul nu reuşeşte să o facă atunci ar trebui să se gândească serios la barierele pe care le resimte atunci când o porneşte către succes.
L.N.: Cum defineşti succesul? Este el sinonim împlinirii? De ce?
A.R.: Cred că succesul este ceva personal şi aş zice că depinde de etapa de viaţă în care te afli. Cu siguranţă că la 20 de ani credeam că succesul este altceva decât la 30. Succesul nu este neapărat un număr (x ron în cont, 2 maşini etc) Astăzi, succesul înseamnă pentru mine un echilibru între carieră, familie, dezvoltare personală. Am ajuns la vârsta la care este important să dăruiesc celorlalţi din experienţă mea. Pentru unii succesul ar putea să fie opusul împlinirii dacă este obţinut cu preţul stresului sau dacă lipseşte o piesă din puzzle-ul care suntem fiecare dintre noi. Recomand fiecăruia să stea de vorba cu sine însuşi, să îşi definească valorile de viaţă şi apoi să alinieze obiectivele sale cu acestea. Doar având o aliniere profundă valori – obiective simţim că avem succes şi suntem împliniţi.
„ ...fiecare an poate fi „anul împlinirilor” dacă privim viaţa ca un drum (...) Ştiu că poate părea dificil pentru o societate grăbită şi orientată către rezultate concrete şi rapide, dar ataşamentul încrâncenat duce doar la stres.”
L.N.: Poate fi „anul împlinirilor'” fiecare an din viaţă noastră? Cum?
A.R.: Într-adevăr fiecare an poate fi „anul împlinirilor” dacă privim viaţa ca un drum, iar fiecare an este o nouă etapă. Este important să ştim jaloanele acestui drum, dar să nu ne ataşăm de cum ajungem acolo sau când. Asta nu înseamnă că nu facem nimic, ci doar că ştim unde vrem să ajungem şi suntem atenţi la oportunităţile care apar.
Între timp, ne pregătim să le putem accesa. Este vorba de a fi în starea de flow (flux), de a te lasă în voia ei şi de a avea încredere că vei ajunge unde trebuie. Ştiu că poate părea dificil pentru o societate grăbită şi orientată către rezultate concrete şi rapide, dar ataşamentul încrâncenat duce doar la stres. Diverse tehnici cum ar fi respiraţia, vizualizarea, concentrarea pe o activitate pot duce la eficientă şi rezultate la fel de bine cu mai puţin stres.
L.N.: Provocarea ta pentru cititorii noştri este....
A.R.: Să răspundă la două întrebări. Ce îşi doresc cu adevărat în acest an? Ce îi împiedică să ajungă acolo? Şi mă refer doar la factori pe care ei îi pot controla. Odată ce ştii unde vrei să ajungi drumul îţi este mai uşor. Dacă afli care sunt barierele ştii ce ai de eliminat. Rămâne să afli cum şi asta e decizia fiecăruia. Află singur sau cu ajutorul cuiva din afară.
Prezentarea atelierului + înscriere aici: www.learningnetwork.ro/eveniment/vision-board-creeaza-ti-viitorul/3681