Vladimir Novac: Am fost implicat în schimbări organizaționale a căror anvergură mi-a tăiat respirația
Learning Network: Ai un CV impresionant, o carieră solidă în HR. Când ai intrat prima dată în sala de training din ipostaza de trainer?
Vladimir Novac: Mulțumesc. Primul seminar pe care l-am ținut a fost în 1999. Dar am devenit trainer ani mai târziu. Ce vreau să spun cu adevărat este că nu poți fi trainer numai dacă ști informații pe care alții nu le știu. Pentru asta, există Google. Mă consider trainer abia când am observat că pot sprijini carierele celor care vin la cursurile mele. Un trainer nu își termină programul la ora la care se termină seminarul. El trebuie să fie acolo unde participanții au nevoie cel mai mult de sprijin: atunci când implementează ceea ce au dezbătut la curs.
L.N: Legat de subiectul trainingului din septembrie. Ce este schimbarea? Ce metaforă este cea mai potrivită pentru schimbarea organizațională?
V.N: Schimbarea este necesitatea de a-ți păstra echilibrul pe o navă în furtună. Dacă nu te miști odată cu nava, cazi peste bord. Cum a spus Darwin: "Survival of the fittest- supraviețuiesc cei mai adaptabili", nu cei mai puternici. Și ne adaptăm din mers câteodată fără să realizăm că o facem. Ce este important este să vrem să (ne) schimbăm. Și să putem să îi convingem și pe ceilalți să o facă. Cu condiția, firește, ca efortul de schimbare să merite. Acesta este un punct important în agenda seminarului din 18 Septembrie.
L.N: Bănuiesc că în cariera ta ai gestionat procese de schimbare organizațională. Ai avut și eșecuri? Care este factorul care face diferența între un proces reușit și unul care eșuează? Ce este cel mai important să facă o organizație în momentul în care tranzitează spre o nouă etapă?
V.N: Am avut mai multe eșecuri decât îndrăznesc să admit. Am fost implicat în schimbări organizaționale de mică anvergură. Am fost implicat în schimbări organizaționale a căror anvergură mi-a tăiat respirația și m-a făcut să mă întreb dacă nu este prea mult. Nu sunt un Guru al management-ului schimbării, dar știu doi factori care ajută la schimbări de succes: unul ar fi claritatea necesității schimbării: cu cât știm mai clar “de ce” și “cum”, cu atât vom fi mai angajați în schimbare. Și angajament înseamnă dedicație, inițiativă, hotărâre. Mai ales când schimbarea va deveni grea. Și va deveni. Al doilea factor este acela de Leadership. Leadershipul nu este despre poziție, este despre decizie. În cazul schimbărilor, este nevoie de Leadership. Nu de management, de Leadership.
L.N: Există schimbări care nu sunt benefice pentru organizație? Cine este responsabil? Ce trebuie făcut în astfel de situații?
V.N: Se spune că peste 80 % din inițiativele de schimbare eșuează. Și cred cu tărie că eșecul apare atunci când oamenii unei organizații nu sunt implicați de la început în procesul de schimbare, când decizia se ia la nivel înalt, se decide ce și cum, iar angajații trebuie doar să implementeze ceva cu care nu se pot identifica. Deci responsabil de multe ori este capul peștelui. Nu tot timpul, dar de multe ori. În astfel de situații, atunci când proiectul de schimbare eșuează, soluția este să te ridici. Să accepți eșecul. Nu este important dacă vei cădea sau nu. Toți cădem, câteodată, rău și ne doare. Este important ce faci după ce ai căzut. Trăiești în negare sau îți ceri scuze și schimbi…schimbarea. Este ok, este și acesta un proces de învățare care se întâmplă câteodată. Dar dacă se întâmplă des, poate nu ai ce căuta acolo.
L.N: Ce vei face în calitate de trainer în cursul de Change Management din 18 septembrie?
V.N: Un curs este o călătorie și eu sunt ghidul. Asta înseamnă că nu este călătoria mea, ci a lor. Ei (participanții) decid dacă vor să meargă la stânga sau la dreapta, sau să încerce limite. Indiferent de direcția aleasă, eu mă asigur că această călătorie este una relevantă și interesantă, și, dacă se poate, memorabilă.
Vom vorbi de cele mai interesante și relevante modele: Verificarea gradului de disponibilitate la schimbare, înțelegerea rezistenței la schimbare, comportamentul oamenilor în timpul unei schimbări, soluții de rezolvare a problemelor specifice, atragerea angajamentului și, nu în ultimul rând, comunicarea înainte de, în timpul și după schimbare.
Le vom oferi participanților un briceag elvețian simbolic: O varietate de instrumente pe care să le poată folosi ușor, eficient și eficace, în proiectele de schimbare. Știu deja de unde vine o marte parte a participanților și știu că aceștia sunt deja experți în management-ul schimbării, deci voi avea o provocare în a ține un curs interesant și relevant. Iubesc provocările.
L.N: De ce tu și nu altcineva? Ce te motivează să ții acest curs? Cum ai ajuns să ții cursuri pe subiectul schimbării?
V.N: Cred că eu și nu altcineva pentru că sunt la locul potrivit la timpul potrivit. Cred că merit să fiu eu după atâția ani în care am învățat (și învăț) de la cursanți aproape în fiecare zi. Am marea bucurie de a întâlni participanți de la Coasta de Nord a Statelor Unite până în China, din Africa de Sud până în Austria. Toți acești oameni au ceva în comun: trăiesc, muncesc, excelează, performează și respiră schimbare. Și am avut grijă să învăț de la ei cât mai mult. Iar participanții dla Change Management vor beneficia de acest lucru. Iar eu, ca de obicei, voi continuă să învăț de la ei.
L.N: Cu ce așteptări ar trebui să pășească cursanții la acest curs? Ce subiecte nu acoperă cursul?
V.N: Cursanții trebuie să aștepte maximum de la mine și de la curs. În primul rând, trebuie să își clarifice care este cel mai important lucru pe care doresc să îl obțină de la acest curs. Și să îl urmărească cu încăpățânare până la sfârșit. O altă așteptare ar fi aceea de a relaționa cu ceilalți participanți – nu este niciodată prea mult sau prea târziu să relaționezi. O așteptare a mea de la ei este să scape de greutatea formidabilă a îngrijorărilor și a preocupărilor cotidiene și să se regăsească un pic pe ei înșiși. Să se cunoască și să se regăsească. Ce subiecte nu acoperă cursul? Multe, îmi doresc întotdeauna să am mai mult timp să mai dezbatem ceva, să mai povestim… Dar nu o să spun asta (sic!) O să spun mai degrabă că acest curs nu acoperă subiectele nerelevante.
L.N: Care este citatul tău preferat despre schimbare?
V.N: „Lucrul cel mai important este să fii gata în orice moment să sacrifici ceea ce eşti pentru ceea ce ai putea deveni”– Charles Dickens