Vorbeste ca la TED: uimeste, electrizeaza si inspira!
9 sfaturi de Public Speaking inspirate de cele mai bune *TED-uri din lume
“TEDx reprezinta o revolutie in public speaking”. Afirmatia ii apartine lui Carmine Gallo, un popular keynote speaker american si Communication Coach recunoscut international. El este autorul cartii “Talk Like TED: The 9-Public Speaking Secrets of the World’s Top Minds”, pentru care a analizat 500 dintre cele mai populare TEDx, a intervievat speakerii ale caror prezentari fusesera vazute de peste 20 de milioane de ori si a analizat cercetarile stiintifice facute de cei mai de seama neurologi din lume.
“Putem spune ca 2006, anul lansarii TEDx, a fost fie un an foarte prost pentru public speaking, fie inceputul unei transformari mondiale. Astazi, prezentarile TED sunt vazute de mai mult de 2 milioane de ori pe zi si, in opinia mea, au devenit standardul de aur in public speaking si presentation skills. De asemenea, asta inseamna ca, iti place sau nu, urmatoarea ta prezentare va fi comparata cu un TED. ”, sustine Gallo intr-un articol publicat pe forbes.com. El a identificat si descis in acest articol 9 elemente comune in toate prezentarile TEDx, fiecare dintre acestea fiind demonstrat stiintific ca poate creste probabilitatea ca prezentarea sau discursul tau sa aiba succes, indiferent ca vrbesti in fata unei singure persoane sau in fata a sute de mii:
1. Dezlantuie maestrul din tine
Pasiunea duce la maiestrie, iar maiestria este baza unei prezentari extraordinare! Nu-i poti inspira pe altii daca nu te simti tu insuti inspirat. Vei crea o legatura mai puternica cu publicul tau daca exprimi entuziasm, pasiune si esti profund conectat la subiect.
2. Spune 3 povesti
Spune povesti ca sa ajungi la inimile si mintile oamenilor! Cercetarile asupra creierului au aratat ca povestile stimuleaza si implica creierul uman, ajutandu-l pe speaker sa se conecteze cu audienta sa si crescand sansele ca aceasta sa fie de acord cu punctul sau de vedere. Un exemplu il reprezinta prezentarea pe care Sheryl Sandberg, Facebook COO a tinut-o in cadrul TEDx. Intial, discursul sau trebuia sa fie "plin de fapte, cifre și nimic personal." Ulterior a ales sa spuna 3 povesti si a starnit o adevarat miscare. Povestile ne conecteaza! Spune cat mai multe.
3. Practica, practica, practica.
“Intelegerea atacului cerebral din interior”, prezentarea pe care Dr. Jill Bolte-Taylor, renumitul cercetator de la Harvard a sustinut-o, a fost urmarita de 15 milioane de ori. Insa doctorita a declarat ca a repetat de 200 de ori inainte sa isi sustina aceasta prezentare. Practica te ajuta sa interiorizezi subiectul pe care il dezbati, sa il stapanesti mai bine si sa fii sigur pe tine, iar acest lucru iti va da o stare de confort si relaxare atunci cand o vei sustine live.
4. Invata-ti audienta ceva nou
Creierul uman iubeste noutatea. Un element neobisnuit, neasteptat sau nefamiliar scoate spectatorii din starea de confort si le zdruncina ideile preconcepute cu care intrasera in sala, facandu-i sa vada lumea cu alti ochii. Robert Ballard, exploratorul care in 1985 a descoperit Titanicul, i-a declarat lui Carmine Gallo ca “misiunea ta, in orice prezentare, este sa informezi, sa educi si sa inspiri. Ori, nu poti inspira decat atunci cand oferi oamenilor o perspectiva noua asupra lumii in care traim”.
5. Surpinde/socheaza/emotioneaza
Introdu in prezentarea ta genul de momente care “te lasa masca”. Acestea pot fi orice care provoaca un raspuns emotional puternic (bucurie, teama, soc, surpindere etc). Prin ele capturezi atentia spectatorului si faci ca prezentarea ta sa ii ramana intiparita in minte mult timp dupa ce ai plecat de pe scena. Bill Gates este un exemplu in acest sens. Dupa ce si-a imbunatatit radical abilitatile de speaker, el a inceput sa introduca astfel de momente in majoritatea prezentarilor sale publice sau in cadrul TED-urilor pe care le sustine.
6. Foloseste umorul fara sa spui glume
Umorul scade zidul defensiv al publicului si il face mult mai receptiv la mesajul pe care il transmiti. De asemenea, te face sa fii mai usor placut de catre cei din jur, si stii deja ca oamenii ajuta sau incheie mai usor afaceri cu cei pe care ii plac. Partea amuzanta despre umor este ca nu trebuie sa spui neaparat un banc ca sa starnesti rasete. Gaseste modalitati prin care sa fii hazliu si introdu-le in prezentarile tale. Nu uita sa nu te iei pe tine (sau tema pe care o sustii) prea in serios.
7. Respecta regula celor 18 minute
Un discurs la TEDx nu poate avea mai mult de 18 minute. Aceasta este durata ideala pentru a face ca punctul tau de vedere sa ajunga la cei carora te adresezi. Cercetatorii au descoperit ca prea multa informatie impiedica transmiterea cu succes a ideilor: “18 minute reprezinta un timp sunt suficient de lung ca sa fie serios si sufiecient de scurt ca sa mentina atentia oamenilor.”
8. Alege imaginile in locul textului
Nu Power Point-ul este dusmanul. Bullet-point-urile sunt. Unele dintre cele mai bune prezentari TED sunt facute in Power Point. Altele folosesc Apple Keynote sau Prezi. Indiferent, insa de softul cu care sunt facute, nu exista bullets in prezentarile TEDx. Exista imagini, animatii si cantitati limitate de text astfel incat sa nu trebuiasca niciodata sa fie aranjate prin bullet-point-uri. Aceasta tehnica se numeste “superioritatea pozelor”. Este pur si simplu vorba despre faptul ca ne amintim mult mai usor o idee daca o asociem cu o imagine.
9. Stai “in zona ta”
Speakerii TEDx care inspira cel mai mult sunt deschisi, autentici si, cateodata, vulnerabili. Cercetatoarea Brene Brown a sustinut chiar un TED despre vulnerabilitate si despre cum cercetarile sale au dus- intr-o calatorie personala de auto-cunoastere. Deschiderea de care a dat dovada i-a deschis lui Brene numeroase usi. Oprah a vazut prezentarea sa si a invitat-o in emisiune, iar astazi ea scrie articole pentru “O, The Oprah Magazine” si scrie carti care au ajuns bestseller .
Iar ca ultim sfat: nu face nicio greseala. Capacitatea ta de a-ti vinde cu persuasiune ideile este singura si cea mai mare abilitate care te poate ajuta sa iti implinesti visele. Urmeaza aceste 9 reguli si iti vei uimi, electriza si inspira audienta!
*Faimoasele conferinte TED au inceput in 2006 cu prezentari gratuite de cate 18 minute tinute de minti de top din intreaga lume. Astazi, TEDx sunt traduse in 90 de limbi, intrecand chiar si seria Harry Potter, si sunt organizate in 145 de tari. Profesori din intreaga America folosesc video-urile TED in lectiile pe care le predau in scoli, influentand astfel si mai mult modul in care va evolua public speaking-ul si dezvoltarea abilitatilor de prezentare.