fbpx Vorbind despre stres... in varful picioarelor | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Vorbind despre stres... in varful picioarelor

De ce in varful picioarelor? Ca sa nu cream panica! Simplu.

Stresatii se panicheaza usor si in general vad in jurul lor o multime de pericole.

Dar hai sa vedem “cum arata” un stresat.

Este mereu in graba, nu are timp, nici pentru el si cu atat mai putin pentru cei din jurul lui. Este agitat oarecum, raspunde repezit sau are un ton de parca este mereu pus pe cearta sau gata sa reproseze ceva, cuiva.

Daca este fumator, incepe sa fumeze peste masura sau consistent mai mult decat de obicei. Beau cafele peste cafele si seara alcool, incercand sa stoarca energia din el sau din ea, atat cat i-a mai ramas.

Isi pierde usor concentrarea si nu are rabdare cu nimic si cu nimeni.

Foarte pe scurt acestea sunt, in mare, caracteristicile unui om stresat. Sigur, nu se vrea a fi o descriere completa sau complexa, ci mai degraba o schita, cu o tusa poate ceva mai groasa, a foarte multor angajati din ziua de azi, indeosebi din marile companii, dar evident ca nu numai. Ba mai mult, in ultimii 5-7 ani au crescut considerabil si numarul oamenilor  foarte stresati din institutiile publice.

Originile stresului se afla in mai multe directii dintre care va dau cateva exemple:

  • Capacitatea noastra de a face fata – de a ne interpreta evenimentele din viata noastra.
  • Dorinta de a avea sub control, majoritatea fatetelor vietii noastre.
  • Incapacitatea de a discuta sau de a ne exprima pozitiile de viata in compania colegilor sau a apropiatilor.

Combaterea stresului nu este complicata, dar este cu siguranta dificila. Cat de dificila?

Pai, haideti sa ne gandim cat de usor iti este – sau ti-a fost – sa te lasi de fumat? Cam tot asa de usor este si sa pasesti in afara zonei de stres, mai ales daca ai aceasta stare de mai mult timp.

Foarte multi, mai ales corporatistii, se complac, pentru ca mai toti angajatii de acolo sunt in aceasta stare de multa vreme, astfel ca pentru aceste organizatii a devenit “socialmente acceptabil”  sa te simti stors mereu, sa fumezi excesiv, sa bei cafea in exces, sa bati cluburile in weekend pana la ore tarzii din noapte (sau prea devreme de dimineata).

Un loc de pornire in lupta ta cu stresul poate fi sa revezi cateva lucruri din viata ta.

Incepand cu ce te hranesti. Cat dormi?

Care sunt “grijile tale” cele mai mari?

Cum iti gestionezi grijile sau fricile?

Care este capacitatea ta de a tolera ambiguitatea sau riscul?

Cata miscare faci?

Cum iti echlibrezi viata profesionala cu viata privata?

Care sunt emotiile pe care le experimentezi cel mai des?

Sigur, la fiecare dintre aceste intrebari persoane diferite vor oferi raspunsuri extrem de diferite. Aparent.

Pentru ca, de fapt, majoritatea oamenilor functioneaza pe baza aceluiasi “soft”, de unde si capacitatea psihologilor – de la Freud incoace – de a crea profile si topologii personale sau profesionale.

Cum sa fii normal si cum sa-ti mentii normalitatea (asta este si mai greu) se poate invata, se poate deprinde, relativ usor, uneori mai simplu decat lasatul de fumat – cu care am facut paralela mai devreme – alteori la fel de dificil.

Ce este de retinut sunt urmatoarele:

  • Studiile medicale si de epigenetica au demonstrat fara tagada ca stresul nu doar ca este daunator sanatatii tale, dar iti deformeaza organismul pana la nivelul celular si al AND-ului, ceea ce este foarte grav si cu repercusiuni incomensurabile.

De unde si vorba aceea ca “la inceput muncesti ca nebunul ca sa faci bani si apoi ii cheltui in tentativa de a-ti recapata sanatatea”, ceea ce de cele mai multe ori se sfarseste cu un esec.

Intrebarea insa ramane: cat de mult iti doresti sa ai o viata de calitate?

Ce este o viata de calitate, va puteti intreba.

O viata de calitate eu o definesc ca fiind viata pe care ti-o petreci  intr-un mod echilibrat, atat la munca cat si la distractie, fiind intr-o stare de santate foarte buna si in deplin balans cu toate dimensiunile vietii tale: cariera, familie, prieteni, bani, distractie, spiritualitate. Traind entuziast, plin de forta, optimist, mereu dispus sa razi sau spui o gluma, gata sa-ti  ajuti semenul si admirand frumosul din jurul tau, chiar si atunci cand esti in Bucuresti intre blocurile din Berceni.

Va astept pe  la workshopul „Cum sa lupti cu stresul” pentru a invata prin ce metode va puteti mari toleranta la stres si cum ii puteti diminua impactul asupra vietii voastre.

Categorie

Catalin Ionescu, unul dintre cei mai cunoscuti consultanti si traineri din Romania, experienta  de peste 22 de ani, din care 14 ani petrecuti... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.