fbpx Work-life balance: Excesul este principala problemă a societăţii moderne | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Work-life balance: Excesul este principala problemă a societăţii moderne

De ani buni deja, programele de televiziune sunt punctate de anunţuri precum acesta: „pentru sănătatea dumneavoastră, evitaţi consumul excesiv de sare, zahăr şi grăsimi”. Evitaţi excesul, deci.

Pentru că excesul este principala problemă a societăţii moderne; excesul în orice formă a sa, de la mâncare, sedentarism, la trafic, la muncă, inclusiv la excesul de tehnologie, confirmat de experienţa acumulată de Dynamic HR, companie de training, team building și coaching, cu peste 700 de manageri consiliaţi în ultimii trei ani şi cursuri livrate unui număr de 3.500 de angajaţi din zeci de companii.

Pentru că excesul, chiar şi cel ce implică activități banale, precum statul la birou sau la volan, sau mai ales excesul de utilizare a tehnologiei, cu ochii ațintiți obsesiv asupra unui ercan luminos, ne afectează nu numai sănătatea fizică, dar și psihicul.

Cei mai mulți dintre noi folosim în mod curent un smartphone, o tabletă şi/ sau un laptop. Întotdeauna conectaţi, la curent cu tot ce este nou, alergăm între serviciu şi acasă, poate spre o întâlnire sau un prânz de afaceri, încercând să găsim un echilibru între activităţile zilnice.

Aşa se face că în încercarea de a controla excesul de muncă, de oboseală profesională, a apărut conceptul Work Life Balance, adoptat de mediul de afaceri şi implementat în proiecte diverse, precum cele prezentate de ani de zile, tradiţional deja, în cadrul Galei companiilor implicate în viaţa echilibrată a angajaţilor, organizată de Dynamic HR.

Şi pentru că excesul trebuie combătut nu doar concertat, la nivel de angajator, ci şi de către fiecare dintre noi, individual şi conştient, l-am rugat pe dl. doctor Alin Popescu, medic specialist în Medicina sportivă în cadrul clinicii MedLife, să explice care sunt efectele negative ale excesului de tehnologie asupra fizicului şi psihicului omului modern.

Care sunt efectele negative ale statului prelungit la birou sau la volan? Cum ne-au influenţat acestea în timp?

Dr. Alin Popescu: Studiile au arătat legătura între statul prelungit la birou şi numeroase probleme de sănătate cum ar fi obezitatea şi sindromul metabolic cu multitudinea de manifestări, cum ar fi hipertensiunea arterială, valori crescute ale colesterolului şi glicemiei, stratul adipos în exces depus în jurul taliei, precum şi afecţiuni ale coloanei vertebrale lombare sau cervicale. De asemenea, statul prelungit la birou sau la volan poate creşte riscul de deces din cauze cardiovasculare sau cancer. Situaţia se înrăutăţeşte atunci când există şi factori agravanţi, cum ar fi fumatul sau bolile cardiovasculare.

În timpul şederii prelungite fluxul sangvin încetineşte, ceea ce favorizează formarea cheagurilor de sânge, iar muşchii ard mai puţine grăsimi.

Atunci când stăm timp îndelungat la birou sau la volan, muşchii spatelui stau încordaţi, iar muşchii abdominali sunt foarte puţin folosiţi, ducând la apariţia hiperlordozei - o postură defectuoasă a corpului, care accentuează curbura naturală a coloanei vertebrale.

După cum spuneam în rândurile de mai sus, şederea prelungită la birou sau la volan încetinesc circulaţia sangvină, ceea ce duce la acumularea de lichid la nivelul picioarelor (edem). Toate acestea favorizează apariţia varicelor şi a cheagurilor de sânge, ducând la o afecţiune extrem de periculoasă - tromboza venoasă profundă.

Ce recomandări ne puteţi oferi în privinţa această? Există anumite exerciţii prin care putem îmbunătăţi postura corpului?

Dr. Alin Popescu: Recomandările ar fi:

  • să stăm mai puţin şi să ne mişcăm mai mult (dacă genul de muncă pe care o desfăşurăm ne permite);
  • la fiecare jumătate de oră faceţi o pauză de 2-3 minute;
  • încercaţi un model de birou la care să staţi (şi) în picioare;
  • când vorbiţi la telefon ridicaţi-vă şi faceţi câţiva paşi;
  • folosiţi scările în locul liftului (ideal mereu, dacă sunt mai puţin de 12 etaje de parcurs);
  • comunicaţi faţă în faţă cu colegii, renunţaţi la a le trimite e-mailuri;
  • luaţi prânzul la mese înalte, stând în picioare – atunci când este posibil.

Cum ne afectează faptul că ochii noştri sunt mereu aţintiţi asupra telefonului mobil, tabletei, laptopului?

Dr. Alin Popescu: Câteva dintre cele mai frecvente probleme care pot apărea din cauza folosirii intensive a telefonului, tabletei, computerului sunt:

Durerile de cap – contrastul ridicat pe ecranele luminoase poate duce la apariţia durerilor de cap. Citirea unor caractere de culoare închisă pe un fond luminos poate duce la spasmul muşchilor situaţi la nivelul tâmplelor, cauzând dureri de cap.

Uscăciunea ochilor – atunci când privim la distanţă, ochii clipesc automat de un anumit număr de ori. Atunci când privim la ceva care este mai apropiat de faţa noastră, clipitul încetineşte, ceea ce înseamnă că lacrimile se evaporă mai repede decât atunci când clipim mai des.

Tensiunea oculară – încercarea constantă a ochilor de a se concentra oboseşte muşchiul din interiorul ochilor, ducând la tensiune oculară. Tensiunea oculară provocată de computer, este foarte frecventă şi poartă numele de sindromul vederii la calculator (CVS). Până şi cele mai calitative imagini formate pe monitoarele computerului sunt mai dificil de focalizat vizual, comparativ cu cele imprimate. Încercarea constantă a ochilor de a se concentra oboseşte muşchiul din interiorul ochilor, instalându-se astfel oboseala oculară.

Ce soluţii ne puteţi da pentru a preveni aceste aspecte negative?

Dr. Alin Popescu: Câteva soluţii ar putea fi:

Încăperile în care vă desfăşuraţi activitatea să fie luminate corespunzător – ochii au nevoie de lumină multă pentru a nu obosi.

Efectuaţi exerciţii de genul strângerii pleopelor şi deschiderea largă a ochilor pentru a preveni uscăciunea ochilor şi tensionarea lor.

Clipitul frecvent ajută la prevenirea uscăciunii ochilor.

La fiecare 20 de minute, redirecţionaţi-vă privirea pentru 20 de secunde în altă parte a încăperii, pentru a permite ochilor să se odihnească.

Utilizaţi ochelari cu protecţie pentru computer pentru a preveni instalarea durerilor de cap, ameţelilor şi a senzaţiei de nisip sub pleoape.

Hidrataţi-vă corespunzator (8-10 pahare de apă pe zi).

În cazul iritării ochilor, utilizaţi o soluţie salină pentru a combate factorii agresivi ce provoacă disconfort.

Sănătatea psihică este şi ea afectată de noile tehnologii?

Dr. Alin Popescu: Din păcate, pe lângă beneficiile indiscutabile aduse de tehnologie, există şi un mare impact negativ asupra sănătăţii mentale şi fizice. Conectarea permanentă la un dispozitiv electronic poate da naştere unor probleme de natură psihologică, cum ar fi deficitul de atenţie, narcisism, aşteptări nerealiste, sentimentul de izolare şi chiar depresie.

Pentru a preveni apariţia acestor tulburări:

  • luaţi-vă din când în când pauză de la folosirea dispozitivelor electronice; pe cât este posibil, în concedii, încercaţi să vă lipsiţi de orice dispozitiv;
  • limitaţi timpul petrecut zilnic pe reţelele de socializare; gândiţi-vă dacă postaţi din motive narcisiste sau din plăcerea de fi conectaţi cu prietenii;
  • Închideţi toate dispozitivele atunci când mergeţi la culcare pentru a nu vă întrerupe ritmul somnului. De asemenea, închideţi ecranul televizorului cu o oră sau două înainte de culcare pentru a permite ochilor să se odihnească.

Cât de importantă este activitatea fizică în starea noastră de sănătate?

Dr. Alin Popescu: Activitatea fizică este importantă şi benefică pentru organism indiferent de vârstă. Cercetările au demonstrat faptul că persoanele care practică în mod curent o activitate fizică sunt (dovedit în urma efectuării analizelor şi a unor investigaţii uzuale) mai sănătoase decât cele care sunt sedentare. Un alt aspect extrem de important este acela că activitatea fizică ajută atât corpul să arate bine şi să funcţioneze la cote maxime, dar şi mintea şi starea de spirit.

Deşi serviciul ocupă o mare parte din zi trebuie să vă alocaţi timp şi pentru practicarea unui sport sau a unor activităţi fizice care vă fac plăcere. Înotul, mersul pe munte, alergatul prin parc sau mersul cu bicicleta sunt câteva dintre activităţile pe care le puteţi practica. În cazul în care timpul sau problemele financiare nu vă permit efectuarea unui abonament la o sală de sport sau la un bazin, puteţi face mişcare şi puteţi arde calorii mergând la serviciu pe jos sau evitând folosirea liftului.

Colega noastră Maria Cepan, specialist în psihologie,din cadrul companiei Dynamic Human Resources, ne explică în cele ce urmează, implicaţiile avansării tehnologiei, la nivelul relaţiilor interumane, dar şi în privinţa dezvoltării intelectuale.

Relaţiile interumane mai sunt aceleaşi, de când tehnologia a avansat şi retelele sociale sunt din ce în ce mai preferate, îndeosebi de tineri, pentru a interacţiona cu semenii lor?

Maria Cepan: Relaţiile interumane au suferit modificări considerabile din momentul în care tehnologia a avansat punând la dispoziţia noastră canale de comunicare mult mai ”comode” decât cele faţă în faţă. Oamenilor le este mult mai uşor să comunice în acest mod, simţindu-se mai la adăpost în spatele unui monitor de calculator sau al unui display de smartphone. Totuşi, în această manieră, comunicarea autentică se pierde şi intercunoaşterea este extrem de superficială, deoarece ne rămâne pentru interrelaţionare doar limbajul verbal în forma lui scrisă, ceea ce face numai 7% din procesul de comunicare, fiindu-ne foarte dificil de depistat la ceilalţi ceea ce nu se doreşte a fi văzut şi nouă ne poate aduce prejudicii.

Nu pun la îndoială beneficiile aduse de tehnologie. Ea apropie oamenii aflaţi la distanţe considerabile, aceştia putând să se vadă şi să interacţioneze într-o oarecare măsură, şi să îşi aline dorul. Ajută de asemenea la comunicarea mai rapidă a angajaţilor din organizaţii, în interiorul acestora, dar şi cu celelalte organizaţii.

Esenţa relaţiilor interumane şi autenticitatea acestora este însă agăţată şi se zbate în pânza de păianjăn numită world wide web.

Ajută tehnologia sau nu în cazul dezvoltării intelectuale, acumularea de noi informaţii şi, mai ales, în autonomia unei persoane în rezolvarea de probleme?

Maria Cepan: Eu, ca specialist, consider că nu ne face un serviciu prea mare deoarece mintea umană trebuie să lucreze pentru a se dezvolta. Atâta vreme cât o parte, mai mică sau mai mare, din activitatea pe care o desfăşurăm este îndeplinită de tehnologie noi începem să ne plafonăm. Vă dau un exemplu. Atâta vreme cât îmi fac regulat calculele aritmetice simple cu ajutorul calculatorului, voi ajunge să calculez mai greu mental ceea ce nu îmi spune decât că accesez greu acele informaţii şi, tot aşa până când, poate le voi uita. În acest caz nu evoluez ci involuez. În ceea ce priveşte acumularea de noi informaţii, la ora actual, nu mai poţi garanta adevărul a ceea ce ţi se listează la o simplă căutare pe Google. Poate că citesc de pe internet articole interesante sau găsesc informaţiile care ma interesează, însă de datoria mea este ca înainte de toate să mă îndoiesc de adevărul celor lecturate. Personal, aş merge pe mâna cărţilor şi a revistelor de specialitate când îmi doresc să acumulez informaţii care să fie corecte.

Când vine vorba de rezolvarea de probleme şi autonomia noastră în această arie, este bine de ştiut, cu cât ne antrenăm mai mult mintea cu atât vom deţine autonomie în rezolvarea de probleme şi vom găsi soluţii rapid şi corect.

Într-un final, există o serie de beneficii aduse de avansarea tehnologiei, care ne fac viaţa de zi cu zi mult mai uşoară, însă ca orice lucru bun, vine întotdeauna însoţit şi de un aspect negativ. Dar dacă suntem conştienţi de aceste minusuri şi lucrăm spre îmbunătăţirea lor, cu siguranţă, vom regăsi şi echilibrul necesar pentru a ne menţine sănătoşi şi fericiţi.

Ce soluții implementează companiile pentru a preveni aceste efecte negative?

  • O companie din domeniul tehnologiei a dezvoltat un program, prin care încuraja angajații să meargă 10 000 pași în fiecare zi, timp de 3 luni. Fiecare participant al programului a primit câte un pedometru, iar cei care au îndeplinit cel puțin 80% din target au câștigat un premiu.
  • O altă companie din zona IT a organizat, în trecut, o expediție cu bicicleta de aproximativ 500 km, cu scopul de a purta numele companiei pe vârfurile unora din cei mai cunoscuți munți din Austria, Italia și Franța.
  • O cunoscută universitate din Statele Unite ale Americii organizează din două în două săptămâni un program dedicat mișcării, cu activități precum yoga, volei, ski. Un comitet coordonează programul și organizează evenimentele și activitățile care se vor desfășura. Rezultatele acestui program au fost unele foarte bune, astfel încât s-au înregistrat scăderi în greutate, nivelul de motivație a crescut, iar comunicarea între departamente a fost și ea îmbunătățită.
  • O companie din România dedicată soluțiilor financiare a înființat un program complex, prin care și-a propus promovarea unei stări optime și a unui stil de viață sănătos. Printre activitățile derulate enumerăm: ping-pong, ședințe de aerobic, dans sincron, stretching, masaj, baie turcească, saună, ș.a.
  • Cu o experiență de peste 35 de ani, o companie dedicată serviciilor fitness corporate, deține un centru propriu, deschis angajaților săi, pensionarilor și familiilor acestora. Serviciile oferite cuprind: investigații medicale, programe de renunțat la fumat, premii pentru obiectivele fitness atinse, dar și pentru finalizarea programului de 6 luni.
  • O altă companie din domeniul tehnologiei vopselelor și lacurilor, s-a angajat în aducerea unui consilier medical specializat. În contextul de față, s-a urmărit crearea unei legături între medic și angajați, astfel încât aceștia să îl poată aborda cu probleme mai sensibile legate de stres sau nutriție. Consilierul a eliberat recomendări și trimiteri medicale sau rețete, oferind în același timp suport și consiliere pentru problemele de sănătate ale abonaților companiei.

Pentru mai multe informații asupra conceptului work-life balance, te așteptăm la Gala Work-Life Balance, ediția a V-a. „Gala companiilor implicate în viața echilibrată a angajaților” s-a născut din preocuparea noastră permanentă pentru dezvoltarea angajaților și creșterea performanțelor lor. Aceasta aduce împreună top managementul companiilor și managerii de HR, care implementează proiecte ce susțin conceptul de Work-Life Balance și angajații care dau feedback legat de impactul acțiunilor pe care companiilor le au în acest sens.

Pentru mai multe detalii legate de eveniment, te invităm sa accesezi website-ul nostru Work-Life Balance.


 


 


 

Categorie
Echipa Learning Network

Learning Network este terenul de joacă al celor care cred în puterea învățării, sunt curioși să își descopere limitele și își doresc să obțină... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.