Critical Thinking Skills@Work
Motto:
“Suntem noi, oamenii, nobili în rațiune și avem facultăți logice infinite, cum lăudabil scria Shakespeare? Perfecți, după Imaginea Creatorului, cum afirmă unii cercetători ai textelor biblice? Cu greu. Dacă umanitatea ar fi produsul unui designer inteligent, plin de compasiune și înțelept, gândurile noastre ar fi raționale, iar logica noastră, impecabilă. […] Departe de mine ideea că design-ul minții umane este un eșec major, dar dacă aș fi fost implicat în politică, aș fi putut spune că s-au făcut greșeli. […] Acolo unde Shakespeare a imaginat o logică infinită, eu văd cu totul altceva, ceva ce inginerii numesc Kluge: o soluție - stângace sau inelegantă - la o problemă. […] Totuși, nimic nu se compară cu cel mai uimitor Kluge: mintea umană, un produs excentric și totuși magnific al întregului proces evolutiv.” (Gary Marcus)
Scopul acestui workshop experiențial este de a pune reflectorul asupra erorilor minții umane și de a descoperi modalități de a le preveni și elimina – cu precădere din activitatea noastră profesională – în vederea optimizării procesului decizional.
Atelierul este inspirat de cercetări în Economie Comportamentală (Behavioral Economics), Neuroștiințe (Neuroscience, NeuroLeadership, NeuroMarketing) și Teoria Jocurilor (Game Theory).
Cui se adresează acest workshop?
- Specialiștilor responsabili cu analiza informațiilor și luarea deciziilor în sfera lor de activitate (e.g. IT, Banking, Finance, Energy, Servicii Medicale și orice alt domeniu unde aplicarea gândirii critice este... critică)
- Oamenilor de vânzări și marketing
- Antreprenorilor
- Profesioniștilor HR implicați în recrutare, evaluarea performanței și dezvoltarea talentelor
- HR Managerilor
- Team leaderilor / Middle Managerilor / Senior Leaders
Întrebări la care vom găsi răspunsuri împreună:
- Care sunt ingredientele gândirii critice și ce bariere întâmpinăm în exersarea gândirii critice?
- Cum aplicăm “scepticismul sănătos” în viața noastră, punând sub semnul întrebării ceea ce ni se “servește” drept “adevăr” în orice context?
- Cât de neașteptat (și irațional) funcționează creierul uman “pe pilot automat” și cum putem minimiza riscul acceptării informațiilor false și al operării cu supoziții eronate în procesul de luare a deciziilor? Cum ne ferim de capcana argumentelor nefondate sau a unor “adevăruri” discutabile, împachetate în povești atrăgătoare?
- Cum trecem de la nonsens, la „sens logic”: recunoașterea erorilor cognitive și logice în activitatea profesională?
- Ce instrumente avem la dispoziție și cum le putem folosi pentru a scurtcircuita gândirea ilogică în contexte de business? Cum preîntâmpinăm sau minimizăm impactul erorilor cognitive și logice asupra echipei / organizației?
- Ce impact are cercul vicios al logicii individuale asupra colaborării și rezolvării de probleme la nivelul echipei / organizației? Cum putem integra gândirea critică în cultura organizațională?
Metodele de lucru includ:
- Pre-work
- Expunerea conceptelor, facilitată de Caietul Participantului (2 volume)
- Volumul I: „Crimes Against Logic” include 50 de erori cognitive și logice și contramăsuri pentru reducerea & eliminarea acestora. Caietul conține Search Challenges și exerciții de evaluare individuală a barierelor cu care se confruntă fiecare participant în aplicarea zilnică a gândirii critice.
- Volumul II: „Critical Thinking Coaching & Decision Frameworks” include instrumente practice de lucru pentru exersarea gândirii critice la locul de muncă și evitarea deciziilor eronate.
- Experimente & discuții facilitate în grup
- Exerciții aplicative (lucru în echipe / grup)
- Vizionare și analiză filmulețe tematice
- Jocuri de rol
- Activități gamificate
Transferul la locul de muncă este asigurat prin:
- Manualul Participantului (2 volume)
- Job Aids (exclusiv pentru ateliere organizate In-House).