Program de Certificare in “Noul Cod NLP”
In ultimii ani Programarea Neuro-Lingvistica (NLP) a ajuns sa fie recunoscuta ca una din cele mai prolifice si eficiente zone ale dezvoltarii umane. Prin NLP persoanele interesate pot dobandi aptitudini care sa le permita sa interactioneze eficient cu cei din jur si sa poata functiona optim in lume, conform cu resursele si aspiratiile proprii. Cu toate acestea, NLP este un domeniu dinamic si in plina evolutie, care are inca destule suprize de oferit celor care fac efortul sa-l aprofundeze. Pe de alta parte, ramane inca si o zona plina de mituri, putin inteleasa si aplicata neconform cu intentiile fondatorilor, uneori chiar de catre practicanti sau traineri cu experienta.
De unde vine "Noul Cod NLP"?
Noul Cod NLP a fost gandit si dezvoltat inital de John Grinder si Judit DeLoizier pentru a improspata tehnicile clasice din NLP, dezvoltate initial in anii „70 impreuna cu Richard Bandler.
Mai bine de o decada mai tarziu de la experientele care au generat ceea ce avea sa devina NLP, cand Grinder a inceput sa ia pulsul fenomenului initat de el si Bandler, a observat la multi din cei care practicau NLP cu succes, cateva tendinte pe care le-a considerat daunatoare dezvoltarii domeniului.
In opinia lui Grinder, incepusara sa apara tot felul de traineri si terapeuti care desi aveau rezultate foarte bune in lucrul cu clientii lor, acestia demonstrau totusi foarte putina congruenta si disciplina in aplicare proceselor si principiilor NLP la sine.
Aceasta incongruenta, perceputa ca un fenomen generalizat, l-a determinat pe Grinder sa adopte o noua abordare pentru a repara cateva din scaparile pe care el si Bandler le-au facut in procesul de codificare a modelelor de excelenta initiale si mai apoi, cand au inceput sa imprastie NLP-ul in lume.
Asa a aparut ceea ce numim azi Noul Cod al NLP, o abordare in care noile formate si modele create au fost introduse pentru a aduce o recunoastere in mod expres celor doua principii de lucru fundamentale in viziunea lui John Grinder:
- implicarea neconstientului in mod explicit, in toate fazele procesului de schimbare, si
- evitarea cu orice pret a “impunerii de continut” de catre practicantul NLP asupra clientului.
Noul Cod NLP astfel definit prezinta cateva avantaje distincte, oferind agentului schimbarii instrumente si modalitati noi de a crea contextele potrivite pentru a induce transformari pe mai multe niveluri.
Cum preocuparea fiecarui practician serios, responsabil si de succes – interesat de crearea de interventii eficiente (obtinerea de rezultate necesare clientului), elegante (cu minimul de pasi) si “curate” (orientate spre proces nu continut) – ar trebui sa fie mentinerea autenticitatii si a credibilitatii in lucrul cu clientul, Noul Cod poate fi considerat intai de toate un model despre cum sa devii congruent in aplicarea tehnicilor NLP la sine si apoi despre cum sa transmiti aceasta congruenta altora.
Ce este programul de “Certificare in Noul Cod NLP”
Un program format din 3 module lunare (3 zile), gandit si construit sa ofere participantilor cunostintele, abordarile si tehnicile din Noul Cod NLP.
Prin parcurgerea integrala a programului, cei interesati sa obtina o certificare de tip “New Code NLP Practitioner”, recunoscuta de John Grinder si I.T.A. (“The International Training Academy of NLP”, Marea Britanie) pot face asta pe baza unei testari practice a competentelor dobandite in ultima zi de program.
Ce înveţi
In acest program de explorare si autocunoastere ai ocazia sa:
- descoperi cele mai noi procese folosite in NLP pentru a induce transformari in lucrul cu clientii tai dar si pentru aplicarea coerenta si congruenta a tiparele asupra ta.
- afli diferentele dintre Noul Cod si tehnicile clasice NLP si capeti o apreciere a nuantelor distinctive pe care Noul Cod le aduce intr-un context de coaching sau terapeutic;
- descoperi si experimentezi distinctia majora dintre interventii “orientate spre proces” si cele “orientate spre continut”;
- inveti sa accesezi stari de performanta prin interventii lipsite de continut si prin formate care contin jocurile Noului Cod NLP.
- aprofundezi utilizarea pozitiilor perceptuale multiple, utile atat in dezvoltarea capacitatii de a raspunde empatic cat si in situatiile care presupun primirea si oferirea unui feed-back de calitate sau rezolvarea conflictelor;
- dobandesti o apreciere profunda a rolurilor pe care le poate juca in obtinerea schimbarilor de durata fiecare din doua seturi de procese: cele constiente, respectiv cele neconstiente;
- inveti sa identifici si sa folosesti semnale involuntare, neconstiente si sa creezi o comunicare sanatoasa si eficienta dintre mintea constienta si subconstient.
- inveti sa utilizezi modele de limbaj simple si precise pentru a provoca raspunsuri relevante si a produce schimbare.
Genul Programului
- Gandit sa fie o experienta de invatare intr-un context de grup, informativ, instructiv si distractiv in egala masura ;
- Include o serie de demonstratii si exercitii practice pentru insusirea nemijlocita a competentelor particulare domeniului
- Construit conform cu principiile invatarii la adulti, bazata pe experienta directa, reflectare si aplicabilitate in viata reala
- Un program interactiv nu teoretic; implicarea cursantilor nu este doar incurajata ci devine parte integranta in procesul invatarii
- Contine suficiente ocazii pentru feed-back individualizat, imediat si specific
Iesirea din zona de confort intr-un mediu uneori provocator dar intotdeauna sigur va oferi participantilor solicitarea necesara pentru crestere si dezvoltare pe multiple planuri. Este un process in care evenimentele au uneori un rimt accelearat, alteori presupune incetinire, uneori diverge in directii multiple, alteori presupune convergenta si concentrare spre detaliile care fac diferenta.
Subiectele abordate
Pentru certificarea in Noul Cod in mod particular este necesara parcurgerea, exersarea si aplicarea unui set de tehnici si modele care cuprind:
- Abordarea noua din Noul Cod NLP
- Diferenta dintre Continut si Proces in interventiile NLP
- Ingredientele formatelor Noului Cod
- Pozitii perceptuale multiple
- Accesarea starilor de performanta
- Formatele si “jocurile” specifice Noului Cod: Alfabetul, NASA, mersul cu X si Y, mingiile Croydon, Ritmul vietii, Sanctuar
- Semnalele involuntare si lucrul cu neconstientul
- Reframing in N pasi
- Nivelurile logice (definite conform Teoriei Seturilor: Rusell, Bateson, Grinder)
- Framing vs. Metafora
- Procesul Intentie-Consecinta
- Modele lingvistice noi: “pachetul verbal”, descriere-interpetare-evaluare (extrem de utile in activitatea de coaching
Cui se adresează
Oricui! In acest program poate participa oricine doreste sa dobandeasca un set de competente pentru inducerea schimbarii in mod elegant, atat pentru sine cat si in lucrul cu ceilalti. Si este cu atat mai potrivit indivizilor interesati si motivati sa invete cum sa-si ridice nivelul de performata prin adoptarea unei orientari spre leadership personal si a unei atitudinii a excelentei.
Practicantilor NLP. Pe de alta parte, pentru cei cu o experienta minima in NLP, mai exact cei care au dobandit genul de abilitati care se invata la inceputul oricarui program de tip “Practitioner” – la mimum: calibrare, ancorare si sisteme de reprezentare – programul aduce un plus de claritate si profunzimen in aplicarea tiparelor NLP.
Coachilor, terapeutilor, trainerilor. In mod special celor implicati in activitati de training, coaching, dezvoltare personala sau lucrul orientat spre schimbare comportamentala, un asemnea program le poate aduce o perspectiva noua de lucru cu clientul, ecologica si extrem de eficienta in acelasi timp. In cele din urma, tehnicile Noului Cod NLP se pot adauga cu succes oricarui set de instrumente inovatoare si potente din portofoliul oricarui profesionist care se respecta.
Alte detalii:
Locul de desfasurare:
Bucuresti / Sibiu (optional)
Module: 2+ extra:
Data: 14 nov 2014 - 15 ian 2015
Program:
Vineri, Sambata & Duminica:
09:30 – 18:30 (cu pauza de pranz).
Numar de participanti: 24
Valoare: 1650 EUR
Early Bird - 20% = ECONOMIE - 330 EUR pentru plata integral in avans pana la 19 Septembrie 2014: 1320 EUR
- prin telefon: 0770.414.202
- prin e-mail: [email protected]