10 legi de neuitat pentru orice manager
Un manager este un leader. Sau cel putin, asa ar trebui sa fie. De ce? Pentru ca oamenii nu mai accepta frica ci isi doresc motivare, succes, un om pe care sa il urmeze de buna voie. Urmatorul pas , odata ce ai oameni care te urmeaza, este sa le transmiti si lor din abilitatile tale. Sa ii inveti sa se dezvolte. Pe scurt, sa fii coach.
Meseria de “antrenor” al propriei echipe este, pe cat de placuta, pe atat de sensibila. Si ca in orice meserie care implica oameni, exista legi nescrise care fac diferenta intre a fi manager si a fi leader-coach.
- Nu este suficient sa conduci fara sa le transmiti si celorlalti cunostintele si abilitatile tale.
- Nu exista leaderi innascuti. Aceasta abilitate poate fi invata de orice persoana care isi doreste sa conduca o echipa prin dezvoltarea celor care o compun.
- Un leader trebuie sa imbine preocuparea pentru soarta celorlalti cu competenta profesionala. Aceste doua caracteristici ii vor conferi increderea oamenilor sai.
- Influenta coach-ului nu se limiteaza doar la anumite skill-uri profesionale ci actioneaza asupra intregii activitati a membrilor echipei.
- Spre diferenta de un antrenor din sport, coach-ul poate si trebuie sa intre in teren cu proprii oameni atunci cand situatia o cere.
- Un coach identifica acele lucruri care ii fac pe oameni sa lucreze cu placere. El ii ajuta sa isi valorifice propriile abilitati.
- Nu este suficient sa oferi feedback. Este foarte important sa il si ceri in mod frecvent pentru a intelege cum sunt intelese si interpretate actiunile tale.
- Motivarea oamenilor sta , in cea mai mare parte, in reusitele pe care le au alaturi de leaderul lor.
- Un leader-coach intelege ca imparte cu propria echipa, meritul si responsabilitatea succeselor respectiv a esecurilor.
- Un coach este mai mult decat un manager. Este un profesor care isi ghideaza elevii pas cu pas.
Categorie
Încă nu există conținut.