fbpx 20 de calități indispensabile pentru succes | Learning Network Mergi la conţinutul principal

20 de calități indispensabile pentru succes

Soft skills plus o „personalitate bună” egal SUCCES!

Crezi că ești calificat pentru un job, te potrivești într-o echipă sau meriți să fii promovat pentru că ai experiență și abilități tehnice avansate? Mai gandește-te!

Deși acestea sunt de bază în dezvoltarea ta profesională, dacă nu sunt completate de așa-zisele “soft skills” sau “people skills” (aptitudini personale și sociale), șansele tale nu sunt foarte mari! ”Trăim în două lumi: cea reală și cea digitală. Asigură-te că “people skills” sunt consistente în ambele.”, afirmă Teri Hockett, CEO al companiei “What’s for work?” (citat de forbes.com)

 „Soft skills” vin sub forma capacităților de comunicare efectivă, precisă și persuasivă, iar dacă le asociezi cu „a avea o personalitate bună”, ai deschis cutia Pandorei!

Descoperă calitățile tale UNICE și modul în care le poți folosi într-un workshop plin de revelații condus de John Bax: Succesul se bazează pe compentență,  nu pe incompetență!

Abilitățile sociale provin din interacțiunea cu alte persoane, din perspectiva verbală și non-verbală. Când ne gândim la acestea, ne gândim la personalitate și empatie.

Aceste abilități te ajută atunci când intri într-un colectiv nou, pentru a te integra și a avansa mai repede.

Managerii înțelepți știu că au nevoie de angajați cu abilități interpersonale!

Dacă ar fi să aleagă dintre un candidat isteț și unul care vrea să avanseze, cel care are abilități de acest gen și mai puține abilități tehnice va obține postul.

Să cunoști oamenii este dificil, însă acesta este un lucru de bază pentru un leadership eficace și de lungă durată.

Iată care sunt cele 20 “soft skills” de care ai nevoie pentru a reuși în carieră:

1. Abilitatea de a interacționa cu cei din jur

Este crucială în business. Uneori aceasta înseamnă simplul fapt că ești de acord cu celălalt și că îl înțelegi.

2. Abilități de comunicare

Aceasta le include pe celelalte, fiind cea mai de preț calitate. Este important să ai darul cuvântului scris și vorbit, deoarece în orice domeniu va trebui să comunici.

3. Răbdare cu ceilalți

Dacă ai răbdare cu cei din jurul tău și știi să gestionezi stresul, cu siguranță cineva acolo sus (ne referim la management, bineînțeles) te va observa și te va prețui!

4. Încrederea în ceilalți

Nu vei lucra singur. Un proiect se realizează în echipă, iar încrederea în cei din jur este de baza.

5. Să știi când și cum să îți arăți empatia

Abilitatea de a te pune în pielea celuilalt este un alt “soft skill” de care ai nevoie în viața profesională. Oferă suport, feedback și simpatie, căci acest lucru îți aduce emoții pozitive.

6. Ascultare activă

A auzi și a asculta sunt două lucruri diferite. “Ascultarea activă” înseamnă să asculți fără întrerupere și să te gândești înainte de a răspunde. Se spune că de aceea “avem o gură și două urechi”.

7. Interes față de ceilalți

Pune întrebări deștepte și ține cont de răspunsul celui cu care interacționezi.

8. Flexibilitate

Trebuie să știi să răspunzi în funcție de cum cere situația!

9. Judecata

Înțelepciunea te ajută să alegi prietenii și asociații potriviți, determină răspunsurile și reacțiile la diverse situații și îți provoacă decizii corecte.

10. Persuasiune

Vine un moment în carieră când trebuie să vinzi o idee, un produs sau un serviciu. Trebuie să știi să îți construiești argumente pentru a convinge.

11. Negociere

În orice job se va ajunge la un moment dat la negociere, fie că este vorba de salariu sau de o idee nouă ce poate fi pusă în practică.

12. Minte deschisă

Într-un colectiv, cu persoana “open-minded” se poate discuta și lucra mult mai ușor.

13. Umor

Cui nu-i place să râdă? Râsul este benefic atunci cand atmosfera este tensionată. O persoană care depașește obstacolele cu pozitivism va reuși la locul de muncă.

14. Cunoașterea audienței

Să știi când, cum și ce să spui este crucial. De exemplu, atunci când te întâlnești cu cineva care tocmai și-a pierdut slujba, nu este indicat să vorbești despre promovarea ta...

15. Onestitate

Cinstea este fundația oricărei relații, iar dacă ai pierdut-o, nu o mai poți lua înapoi.

16. Conștientizarea limbajului trupului

Atunci când comunici nu îți folosești doar cuvintele, ci și gesturile, vocea, mimica. Acestea pot valora și mai mult decât cuvintele (sau pot transmite mai mult decât ai vrea).

17. Proactivitate

Când ai de rezolvat o problemă, dacă ești proactiv, vei lua presiunea de pe colegii și de pe superiorii tăi.

18. Leadership

Dacă poți motiva o echipă și îi poți ajuta pe membrii ei să ajungă acolo unde își propun, vei avea succes chiar dacă nu faci parte din management.

19. Bunele maniere

Să folosești “mulțumesc” și “te rog”, respectiv să ai maniere, nu costă foarte mult.

20. Motivarea celorlalți

Oamenii vor ca cei din jur să aibă încredere în ei, să îi încurajeze și să le indice direcția corectă. Trebuie să îi motivezi pe cei cu care lucrezi, să le transmiți și lor din energia și entuziasmul tău.

 

Analizează-te în mod realist și cere-le și celor din jur să își spună părerea despre tine. Stabilește apoi câte calități din cele de mai sus ai și câte îți lipsesc. Pasul următor: cărți, cursuri, sfaturi și orice altă metodă găsești pentru a-ți transforma minusurile în plusuri! Succes!

Categorie
Sunt studenta in anul 3 la Universitatea Politehnica Bucuresti, Facultatea de Inginerie in Limbi Straine, sectia Calculatoare cu predare in... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.