Cinci lecții de eficiență personală învățate în sala de sport
Cum măsurăm succesul? Fie că e vorba de viața personală sau profesională, cu toții vrem rezultate. De la noi înșine și de la cei din jur. E o competiție dură, pe care o câștigă cei cu o atitudine de învingători. Ei vor fi primii care vor lupta cu toate resursele pentru a-și atinge obiectivele.
La începutul anului mi-am dorit să fac o schimbare în privința condiţiei mele fizice, așa că mi-am propus să merg conștiincios la sală. Ceea ce nu s-a întâmplat, pentru că mereu găseam scuze. Dar cum scuzele nu ard calorii, din luna Mai am decis să lucrez cu un antrenor personal. Și am învățat câteva lecții despre eficiența personală în atingerea obiectivelor lucrând în sala de fitness.
1. Motivația este cheia.
Atunci când intri într-un program de fitness, trebuie să vizualizezi rezultatul la care vrei să ajungi și să îți extragi de acolo dorința și motivația. Vrei să ai pătrățele? Împreună cu antrenorul vei stabili ce ai de făcut și în cât timp este posibil acest lucru. În primul rând asigură-te că obiectivul este al TĂU și că te reprezintă. Numai așa vei fi cu adevărat motivat. Definește-l clar, stabilește un deadline (obiectivele sunt vise cu un deadline) și asigură-te că este realizabil. Odată ce ai viziunea, treci la acțiune!
2. Planifică pașii pe care îi ai de făcut pentru atingerea obiectivului.
Durează patru săptămâni ca tu să îți simți corpul diferit, 8 săptămâni pentru ca apropiații să observe diferența şi 12 săptămâni pentru ca toată lumea să remarce schimbarea. Lucrurile nu se întâmplă peste noapte. Ai nevoie de răbdare și perseverență pentru a ajunge la rezultatele dorite. E important să planifici etapele prin care ai de trecut, să îți stabilești obiective intermediare și să îți permiți un oarecare grad de flexibilitate (calculate) pentru eventuale ajustări. Măsoară periodic progresul, ca să știi cum stai raportat la obiectivele intermediare, dar mai ales la OBIECTIVUL final.
3. Ieși din zona de confort.
Succesul nu se găsește acolo. La antrenamente, progresul vine din cele două repetări pe care le mai faci după ce simți că nu mai poți. Regula este că nu renunți, orice-ar fi. Cu cât un obiectiv este mai îndrăzneț, cu atât vei avea nevoie de mai multă concentrare și ambiție. Cel mai important e să fii conștient de la început că orice realizare începe cu decizia TA de a reuși. Apoi îți construiești pas cu pas drumul către succes. Fiecare centimetru câștigat este important și fiecare provocare pe care o depășești îți va da satisfacția și energia necesară pentru a merge mai departe cu entuziasm.
4. Timpul nu îl ai, ți-l faci.
Nu timpul este problema, ci lipsa direcției. Dacă nu îți definești clar obiectivul și pașii pe care îi ai de făcut în atingerea lui, cel mai probabil vei eșua din cauza lipsei de direcție. Odată ce știi exact ce ai de făcut și ești însuflețit de dorința de a reuși, vei fi mai mult decât dispus să îți reorganizezi programul în funcție de noile priorități. Chiar dacă la început este un proces conștient, pe măsură ce apar rezultatele, gradul tău de satisfacție personală va crește și timpul va veni de la sine. Înainte găseam mereu scuze pentru a nu merge la sală, principala fiind lipsa timpului și programul încărcat. Acum, antrenamentele au intrat în rutina zilnică și merg cu plăcere la sală la 7AM, știind că plec de acolo cu energie pentru întreaga zi. Și nu uita ce spunea însuși Aristotel: “Suntem ceea ce facem în mod repetat, prin urmare excelența nu este un act, ci un obicei.”
5. Disciplina.
Ceea ce îi diferențiază pe oamenii de succes de ceilalți este organizarea: o bună planificare a timpului și a activităților. Definește-ți clar prioritățile și concentrează-ți energia pe acele activități care te ajută cel mai mult în atingerea obiectivelor. Fii disciplinat cu programul tău și vei vedea că rezultatele vor apărea rapid. Un program de remodelare corporală nu va funcționa fără disciplină: mese calculate, antrenamente bine structurate și intense și un psihic motivat care să te facă să mergi mai departe. Pentru a avea succes în atingerea unui obiectiv trebuie să anticipezi și să organizezi lucrurile, înainte ca ele să îți organizeze ție programul. Cu cât te concentrezi pe priorități și eviți să intri în regim de urgență, cu atât vei fi mai productiv și mai eficient.
O să închei cu convingerea care mi-a fost încă o dată întărită în sala de sport: din mintea ta pleacă totul! Atitudinea cu care pleci la drum va determina succesul sau eșecul. Ambiția și perseverența sunt cele care pun în mișcare toate mecanismele de care ai nevoie pentru a-ți atinge obiectivele. Indiferent dacă sunt personale sau profesionale.
Așadar, tu dotează-te cu aceste două ingrediente și vino la cursul “Eficiență personală și time management cu Outlook”, unde îți vom furniza un kit complet de planificare și eficientizare a activității, pe care îl vei putea utiliza imediat. Succesul este o călătorie, nu o destinație!