fbpx Coaching versus consiliere | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Coaching versus consiliere

Multe organizatii considera ca folosesc ca metoda de dezvoltare coachingul cand, de fapt, ceea ce se intampla este ca utilizeaza modele - eventual nefericite, sau nu bine aplicate - de consiliere.  

Ce presupune, de fapt, diferenta dintre coaching si consiliere? Si in ce masura se aseamana ambele?

  • Ambele presupun perspectiva unui client practicant care se axeaza pe valoarea performantei;
  • Ambele folosesc ca metode ascultarea, reflectia si punerea de intrebari;
  • Atat coachingul cat si consilierea, din nou, utilizeaza abordarea potrivit careia se pune in aplicare ideea de a avea un plan structurat, un model de actiune;
  • Cu toate acestea, exista si diferente semnificative intre perspectiva de consiliere si cea de de coaching: modelul consilierii pune accentul pe ideea de remediere care subliniaza deficite, minusuri, probleme. Coachingul spre deosebire, pune accentul - in plus, mai degraba - pe cea de realizare, de succes deja dobandit, pe valoare deja achizitionata, pe modul in care ceea ce este deja bun poate deveni si mai bun.
  • Consilierea se axeaza pe pe explorarea comportamentelor reactive, in timp ce coachingul se focuseaza pe ideea de a descoperi, de a recunoaste, problemele posibile chiar inainte ca ele sa apara (este, mai degraba, profilactic).
  • Consilierea este mai degraba axata pe situatii concrete, in timp ce coachingul presupune o dezvoltare continua.

In plus de toate acestea coachii nu sunt neaparat experti in toate domeniile pentru care activeaza. Ei sunt, mai degraba, evaluatori si asistenti ai nevoilor organizatiilor si oamenilor pentru care lucreaza. Ei stabilesc si analizeaza nevoile acestora.  Cu alte cuvinte, coachii ofera clientilor resursele necesare (asistenta potrivita) pentru ca acestia sa isi poata duce la indeplinire obiectivele.

Coachingul potrivit inseamna - in interactiunea cu clientul - schimbari reale, semnificative, de comportament si de gandire.

Coachingul este o profesie si, ca oricare alta (sau mai mult?), ea presupune mult antrenament, multa experienta si supervizare. El presupune in mod natural, schimbare, iar aceasta este un proces psihologic de durata.

Poate ceea ce diferentiaza in mod esential arta coachingului de cea a consilierii este faptul ca prima dintre ele inseamna, in mod esential, ideea de a a dialoga, de a lucra cu emotii, de a fi constient de sine in mod riguros, de provocare si auto-provocare atunci cand vine vorba de limitari si comportamente dobandite.

Traducere si adaptare dupa Coaching School

Categorie

Deşi am la bază studii de filosofie, în ultimii doi ani m-am concentrat mai degrabă pe cele de training, în cadrul unui master al Facultăţii... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.