fbpx Cum să câștigi încrederea oamenilor cu care lucrezi | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Cum să câștigi încrederea oamenilor cu care lucrezi

Încrederea se câștigă greu și se pierde ușor. Liderii care își bazează abordarea pe colaborare știu asta. Ceilalți sunt doar șefi și nu le pasă. Subordonații își urmăresc cu mare atenție conducătorii tocmai ca să le surprindă greșelile, inconsecvențele și bâlbele. Motivul principal pentru care fac asta este nevoia de a înțelege cât mai repede și mai complet ce se întâmplă în mediul înconjurător astfel încât să-ți poată adapta comportamentele cât să supraviețuiască liniștiți și fericiți. Motivul secundar este să adune materie primă pentru miștourile groase despre obtuzitatea, incompetența și stângăcia managerilor lor.

Ce ar fi indicat să faci în cazul în care ești tipul de conducător care clădește și folosește încrederea oamenilor ca să obțină rezultatele dorite:

Clarifică interesele comune

Prea mulți manageri se străduiesc să obțină rezultate manipulând interesele angajaților în loc să clarifice ce se întâmplă și să stabilească interese comune, acceptate de toată lumea. Ei cred că este mai simplu s-o dea la întors decât să confrunte situațiile complexe în care există, cel puțin aparent, poziții ireconciliabile. Alegând cale asta cel mai frecvent vei pierde încrederea tuturor părților implicate pentru că, mai devreme sau mai târziu, vor afla adevărul. Rezultatul pentru lider -  își va consolida o imagine de șmenar nereușit căruia nu i-ai încredința nici banii de pâine fără să te temi că rămâi fără ei.

Demonstrează că-ți pasă

Ca să poți face această demonstrație trebuie să-ți cunoști și să-ți înțelegi cu adevărat oamenii. Conducătorii fără chemare vor forța mereu nota și se vor strădui să-și promoveze interesele proprii mascându-le în grijă pentru aproape. Vestea proastă pentru ei este că nu sunt atât de buni precum cred la manipulare și, ca urmare, agenda lor ascunsă va fi vizibilă din avion. Așa pierd cel mai sigur nu numai încrederea ci și respectul subordonaților.

Respectă-ți angajamentele

Subordonații tăi te accepta ca șef pentru că îi obligă ierarhia. Ei te vor considera un lider și te vor urma de bună voie în măsura în care vor constata că-ți respecți promisiunile făcute. Pentru conducătorii care înțeleg mai greu conceptul, subliniez că buna voință sau intențiile nobile nu contează nici măcar la impresia artistică. Trebuie să înveți să faci doar promisiunile pe care le poți îndeplini.

Fii predictibil

Un lider care vrea rezultate îți face viziunea vizibilă în interiorul organizației și este primul care respectă liniile directoare strategice sau morale pe care le-a stabilit. Asta înseamnă că există o strategie clar definită de la care nu se abate și că valorile companiei sunt standarde de comportament obligatorii pentru toate nivelurile ierarhice. Mai înseamnă că restul de reguli și proceduri care sunt valide au sens, ajută la producerea rezultatelor și sunt respectate de către toți membrii companiei.

Fii integru

Respectă-ți cuvântul dat. Judecă cu aceeași măsură indiferent cine a greșit sau a performat excepțional. Evită jocurile politice. Nu încuraja conflictele neproductive doar ca să poți ține lumea sub papuc. Într-un cuvânt fii coerent și respectă principiile pe care le vrei respectate de ceilalți. Nu manipula nici informațiile nici persoanele.

Comunică deschis și clar

Evită presupunerile. Asigură-te că ai fost ascultat. Verifică înțelegerea comună atât a conceptelor cât și a planurilor de acțiune. Respectă și tu ceea ce predici. Fii primul care transmite informația deschis dacă vrei să primești informații relevante, în timp real de la colaboratorii tăi. Ai mereu în vedere că cele mai multe probleme de încredere apar ca urmare a comunicării într-o doară sau a lipsei ei.

Conducătorii organizației sunt cei care schimbă permanent balanța încrederii oamenilor în firmă, în managementul sau în viitorul ei și fac asta cu fiecare silabă pe care o rostesc și cu fiecare decizie pe care o iau. Unii dintre ei știu asta și acționează cu premeditare asupra talerelor balanței încrederi iar ceilalți sunt foarte mulți.

Articol preluat de pe HTDI

Categorie

Călin Cavaleru este un consultant care livrează soluții practice, simple și durabile organizațiilor cu care lucrează prin... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.