Diana Voicu: Invatarea are capacitatea de a renaste ca pasarea Phoenix
Cand alegem un curs ne uitam la multe aspecte, de la cele mai pragmatice cum ar fi bugetul, pana la cele tehnice - de acoperire a competentelor, de livrare si la cele estetice design, fun, etc. Sunt multi si factorii care influenteaza calitatea trainingului. Si daca mai adaugam si faptul ca nu exista retete pre-stabilite care sa garanteze succesul, ne dam seama ca alegerea unui curs este un proces complex. De aceea, eu cred ca este necesara o buna cunoastere a istorieri unui curs - mai ales cand un curs vine cu o istorie in spate si a motivatiei oamenilor care il livreaza. Propunerea mea este sa priviti acest interviu nu ca pe un adverorial ci ca pe o incursiune in culisele unui curs ce se anunta spectaculos.
Learning Network: Esti o persoana pasionata de munca pe care o faci, povesteste-ne in cateva cuvinte cum ai ajuns sa fii trainer.
Aproape din intamplare, in momentul in care eram in cautarea unor optiuni noi de cariera. Aveam deja, in acel moment, un CV garnisit cu experiente in jurnalism, marketing, management si am simtit ca nu le vorbesc oamenilor din carti. In primul an am invatat facand si m-au ajutat si colegii traineri de-atunci. Au trecut vreo 16 ani de-atunci si nu uit sentimentul de dragoste la prima vedere pe care mi-a dat-o aceasta profesie.
LN: Ce inseamna TOT by MMM? Cum a fost creat? De cat timp exista produsul pe piata? Cati participanti a avut cursul in Romania pana acum?
In 2007 un client mare al nostru ne-a pus in fata o provocare: vrem sa ne instruim toti angajatii care lucreaza in roluri front-line dar nu avem buget. Evident, le-am creat un program de instruire si le-am pregatit 30 de traineri interni. Si daca tot am construit pentru ei ne-am decis sa certificam programul in sistemul recunoscut in Romania, la Autoritatea Nationala de Certificare, pe atunci CNFPA.
Dintodeauna am avut pretentii de la acest program asa ca nivelul cursului e mult peste standardele autoritatii. Noi am pus in el foarte mult din ceea ce stim si practicam – este filosofia noastra de lucru la MMM Consulting, sa impartasim tot, sa punem la dispozitie materiale complete, cele mai bune resurse si surse. Din respect fata de profesia de trainer.
Cursul a evoluat permanent, de la an la an si intotdeauna a fost sustinut de doi traineri – e normal sa vezi cel putin doua stiluri de livrare cand te pregatesti sa devii trainer.
In acesti 13 ani cred ca am depasit 1.800 de traineri certificati, oameni proveniti din peste 23 de industrii diferite, mai ales din mediul privat.
Ne mandrim cu faptul ca foarte multi participanti au intrat in aceasta profesie cu ajutorul nostru – adica inainte de curs sunt 100% incepatori, persoane bine pregatite in profesia lor, dar care nu au sustinut nici macar 2 ore de curs. Promisiunea noastra este ca TOT by MMM este tot ce ai nevoie pentru a lucra independent ca trainer, fara ajutor, conducandu-ti singur toate etapele procesului de instruire. In egala masura, trainerii cu experienta care au participat de-a lungul timpului la programul nostru ne-au spus – fara exceptie – ca au invatat mult. Pentru ca TOT by MMM e construit sa fie provocator, bogat in instrumente de lucru si axat pe competente greu de dobandit intr-un singur curs cum ar fi arhitectura cursurilor si programelor de invatare.
Anul acesta am adaugat multe lucruri noi: mentorat pentru participanti, sesiuni speciale pe tema constructiei si livrarii de cursuri in mediul virtual, mult mai mult feedback personalizat viitorilor traineri certificati.
LN: Ce aduce diferit față de alte programe de formare a trainerilor?
In TOT by MMM totul se exerseaza – trainerii programului fac numai 20-30% din treaba, restul e munca ghidata, cu structura si feedback, a participantilor. Principiul pe care e organizat programul este dobandirea tuturor instrumentelor necesare pentru a lucra independent: cum evaluezi nevoile de instruire, cum stabilesti obiectivele, cum construiesti arhitectura modulului de instruire, cum urmaresti eficienta instruirii pe toate cele 4 niveluri din modelul lui Kirkpatrick, cum structurezi materia, cum interactionezi cu participantii, cum ii motivezi. Programul este foarte dens si noi insine, creatorii lui, a trebuit sa dam masura celor mai inalte abilitati de arhitectura de invatare ca sa putem organiza deprinderea eficienta a tuturor acestor aptitudini si tehnici.
LN: Cum a schimbat pandemia structura cursului?
Sunt doua forte care au actionat asupra programului determinand schimbarea si pandemia este numai una dintre ele. Evident, restrictiile sanitare ne-au facut sa transferam si adaptam pogramul la livrare online, sa fim creativi in derularea sesiunilor, sa patram „vibe”-ul de sesiune fata-in-fata.
Dar transformarea majora a TOT by MMM provine din noua structura de curs, mult mai ampla: 60 ore de teorie si 120 ore de practica intinse pe 7 saptamani. Fireste, am creat un program care sa se imbine perfect cu ritmul de lucru al profesionistilor care participa la curs, cu sesiuni mai scurte, materiale de lucru individual, grupuri de practica si peer-learning, feedback personalizat etc.
Intinderea de 7 saptamani poate parea foarte provocatoare pentru multa lume dar nu este, in realitate, pentru ca cerintele de prezenta in sesiuni acopera doar 4-8 ore pe saptamana. In rest, multa flexibilitate de a lucra si antrena abilitatile.
LN: Care a fost cel mai ne-asteptat feedback pe care l-ai intalnit dupa curs?
Participantii m-au surprins de multe ori, unii mi-au facut cadouri, altii surprize, altii m-au tinut la curent multa vreme cu succesele lor ca traineri. Cativa au evoluat atat de mult in profesie incat este o onoare pentru mine sa aud de la ei si astazi ca ma recunosc ca mentor al lor. Categoric, un feedback in versuri – mai precis 8 versuri cu rima tare bine potrivita – este probabil cel pe care l-as cita acum cand intrebi. Dar spun asta si pentru ca eu sunt filolog la baza, asa ca, daca cineva e un pic livresc sau demonstreaza inclinatii literare imi ajunge la inima iute.
LN: Pentru că ne plac metaforele și pentru că este primul interviu cu tine pe LearningNetwork.ro e musai să punem întrebarea noastră clasică de încheiere: dacă învățarea ar fi un animal, care ar fi acela și de ce?
Phoenix. Pasarea Phoenix.
O sa-mi spui ca trisez, ca vorbim de mitologie, nu de zoologie. Dar invatarea are exact aceste proprietati magice, mitice – uneori pare ca se sfarseste si, totusi, are capacitatea de a renaste. Rezista chiar si conditiilor de severa cenzura si restrictie a libertatilor individuale, isi face loc si in mintile cele mai inchise. Si dainuie – dincolo de vietile noastre.
Dar daca vrei o metafora domestica – invatarea e gaina! Uite-asa, ca tot ne intrebam cine a fost intai, oul sau gaina? La fel si cu invatarea – oare experienta l-a invatat pe om...sau omul si-a dezvoltat capacitatea congnitiva de a invata din toate sursele posibile: experienta, observare, poveste, autoreflectie, analiza, carte, filosofie, revelatie?