GMAT-ul astazi in lume: despre popularitate si deschidere
“Oamenii care au MBA sunt angajati”, afirma David Wilson, presedinte si executiv al Graduate Management Admission Council.
Dr. Wilson, in calitate de responsabil pentru administrarea Graduate Management Admission Test (GMAT), este o autoritate in ceea ce priveste managementul educatiei in lume.
Astazi GMAT-ul este folosit ca criteriu de admitere in aproape 2000 de institutii din intreaga lume. In fiecare an peste 260.000 de oameni iau acest test, iar Dr. Wilson apreciaza ca acest numar se apropie semnificativ de cel al tuturor absolvenilor de scoli de business din toata lumea.
Dr. Wilson a remarcat faptul ca unele institutii, precum The Open University, se opun ca filosofie unor astfel de teste, dat fiind ca GMAT-ul este dat in engleza, or acest lucru poate ridica semne de intrebare cu privire la relevanta sa pentru alte tari precum China sau Japonia.
Cu toate acestea marea majoritate a cursurilor de MBA sunt predate in engleza in lume, iar GMAT-ul este de departe cel mai comun acceptat test de admintere.
Care sunt in general tendintele legate de alegerea GMAT-ului?
Dr. Wilson arata faptul ca tot mai multe femei iau GMAT-ul, in special cele din China si Germania. In plus varsta medie a candidatilor este in general in scadere.
Cand vine vorba de preferinte personale in privinta alegerii GMAT-ului se pare ca factorii cheie tind sa fie costurile si angajatorii care recruteaza din institutiile si locurile pe care studentii le prefera dupa ce isi incheie studiile (desi, inevitabil, alegerile lor sunt, de asemenea, influentate de procedeul de aplicatie in raport cu provocarile ridicate de deplasare, precum cazul vizei).
Cetatenii din vestul Europei prefera, spre pilda, sa studieze in tarile lor, altundeva in spatiul UE, in Statele Unite ale Americii sau chiar mai departe?
Statele Unite ale Americii raman o destinatie populara pentru studentii din multe tari, cu exceptia Rusiei. Spre exemplu 24 % dintre studentii germani aleg sa plece peste ocean. A doua alegere este propria lor tara. Spaniolii sunt, de asemenea, entuziasmati de alegerea Statelor Unite (56%), insa prefera intr-un procent mic (15%) scolile de business din propria tara.
Totalul testelor GMAT luate de cetateni europeni in perioada 2006-2010 s-a ridicat la peste 40 de procente. Si popularitatea acestui test va creste pentru ca angajatorii pun accent pe acest criteriu cand vine vorba de MBA, spune dr. Wilson.
Statele Unite si Franta continua sa fie in topul listei, spre exemplu. Aruncand o privire la candidatii europeni, procentul de scoruri GMAT trimise in Europa a ajuns la peste 10% in 2010 (din 7.5% in 2006). In cadrul acestei cifre doua treimi o reprezinta cetatenii care nu fac parte din UE iar restul cei din India si China. Germania ocupa insa primul loc ca alegere in acest sens.
In contextul acestei povesti de success a GMAT-ului dincoace de ocean Asociatia MBA (Association of MBA) a ridicat ca semnal de alarma realitatea vizelor care poate deveni un factor descurajant cand vine vorba de Statele Unite ale Americii.
Aceasta nu inseamna ca marile scoli de business din Statele Unite precum Harvard Business School vor colapsa, spune Dr. Wilson. Dar realitatea noilor competitori care cresc in popularitate sau au un start bun (precum institutiile de invatamant din Asia) este de luat in considerare.
Desi este nevoie de 10-20 de ani pentru a crea o scoala cu adevarat buna de afaceri din temelii, universitatile renumite care au deja o baza academica cu o valoare recunoscuta pot contribui la grabirea acestui proces, sustine Dr. Wilson.
Ce ar trebui sa ofere o institutie care isi doreste sa creasca un astfel de proiect? Dechidere spre noi perspective si idei, recrutare internationala si creativitate in ceea ce priveste contractele de angajare, mai spune Dr. Wilson.
Articol aparut cu sprijinul ASEBUSS
Traducere si adaptare dupa Times Higher Education