fbpx Mă bucur în fiecare zi de ceea ce fac - Lavinia Raşcă | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Mă bucur în fiecare zi de ceea ce fac - Lavinia Raşcă

Este greu să ajungi în acel punct în care poţi spune hotărât că ceea ce faci este din şi cu PASIUNE. Este greu să atingi PERFORMANŢA în ceea ce faci. Este greu să generezi PROGRES continuu. Este şi mai greu să faci toate astea într-un PARTENERIAT desăvârşit. Da, este greu, pentru mulţi chiar imposibil. Pentru puţini însă, este un mod de a trăi, de a munci, de a fi.

Despre cum imposibilul devine imposibil, de la unul din învingători: LAVINIA RAŞCĂ.

Training, management, antreprenoriat, muncă, viitor.

''Mă aflu în slujba celor care vor să învețe și să se dezvolte ca manageri, lideri și antreprenori. (...) voi continua să acționez conform valorilor noastre: Pasiune, Performanță, Progres, Parteneriat.''

Learning Network: Urmărindu-vă parcursul profesional, oricine poate spune că aţi atins un nivel al carierei la care foarte mulţi doar visează să ajungă. Se poate mai mult de atât, doamna Raşcă?

Lavinia Raşcă: Mă bucur in fiecare zi de ceea ce fac, de cei cu care si pentru care lucrez. Mă aflu în slujba celor care vor să învețe și să se dezvolte ca manageri, lideri și antreprenori. Cei cu care interacționez sunt într-o majoritate covârșitoare oameni responsabili, optimiști, care se simt împliniți și au o energie debordantă. Compania lor mă stimulează să fac lucrurile mai bine în fiecare zi. Ca trainer, profesor și consultant, urmăresc să fiu la curent cu ultimele noutăți, astfel încât să transmit lucruri relevante și foarte practice, care să poată fi imediat aplicate. Iar ca manager, să dezvolt și să consolidez echipa EXEC-EDU, dedicată unor servicii de cea mai bună calitate pentru clienți deștepți și exigenți. Și, pentru că misiunea EXEC-EDU este aceea de a organiza gama cea mai largă de programe de dezvoltare pentru manageri, sunt permanent preocupată de încheierea și menținerea de parteneriate performante, în domenii complementare, utile celor pentru care existăm. Pe scurt, voi continua să acționez conform valorilor noastre: Pasiune, Performanță, Progres, Parteneriat.

''Este îmbucurător faptul că, atunci când ne adresăm antreprenorilor și managerilor din companiile românești, nu mai auzim că trainingul este inutil. (...) Pentru că lucrez cu ei nu sunt niciodată tristă, pesimistă, obosită, ci mă simt în priză permanent, dornică să nu-i dezamăgesc nici un moment.''

L.N.: Faţă de momentul în care v-aţi început cariera, cum consideraţi că s-au dezvoltat ariile de management şi de antreprenoriat din ţara noastră? Ce lipseşte încă?

L.R.: Este îmbucurător faptul că, atunci când ne adresăm antreprenorilor și managerilor din companiile românești, nu mai auzim că trainingul este inutil, așa cum se întâmpla nu de mult. Dimpotrivă, dorința de dezvoltare este din ce în ce mai mare. Cu toate acestea, mai este mult până ce situația se va normaliza, să nu uităm că în România, cheltuielile de training pe angajat sunt pe ultimele locuri în Uniunea Europeană. Din păcate, alegerea furnizorilor se mai face în funcție de preț, nu în funcție de calitate. Din păcate, mai sunt încă mulți furnizori care distorsionează piața. Dar și aceste lucruri încep să se rezolve. În orice caz, există o relație directă, care a început să fie recunoscută, între performanțele companiilor și investițiile în L&D. Sper ca procentul acestora din urma să crească.

L.N.: Cum aţi descrie pe scurt profilul cel mai des întâlnit al managerului şi antreprenorului români?

L.R.: Depinde la cine mă uit. La cele câteva nume corupte pe care le învârt posturile de televiziune, sau la cei aproape 1500 de absolvenți ASEBUSS și peste 10000 de absolvenți EXEC-EDU? Primilor nu le mai dau nici o atenție, se ocupă oricum de ei cine trebuie și sunt expirați. Nu mai aștept de la ei decât banii pe care ni i-au furat. Cei din a doua categorie reprezintă însă rațiunea existenței mele profesionale, mândria și bucuria mea zilnică în activitatea de la serviciu. Pentru că lucrez cu ei nu sunt niciodată tristă, pesimistă, obosită, ci mă simt în priză permanent, dornică să nu-i dezamăgesc nici un moment. Ei sunt curioși, creativi, interactivi, implicați, încrezători în ei, harnici, optimiști. Nu sunt obosiți, blazați, negativiști. Asta văd eu atât în programele EMBA și MBA pentru antreprenori de la ASEBUSS, cât și în cursurile EXEC-EDU. Sunt ei o elită? Din păcate, da. Semnalele despre medie nu sunt chiar îmbucurătoare.

L.N.: Devii sau te naști lider? Şi care sunt acele trăsături esențiale ale liderului prin excelență?

L.R.: Competențele de lider nu se asociază cu o poziție specială, sau cu realizări ieșite din comun. Ele se pot deprinde, cu cât mai devreme cu atât mai bine, se pot exersa și se pot perfecționa. Liderii sunt oameni echilibrați, cu discernământ. De aceea știu să fie amabili fără a lăsa impresia că sunt slabi, îndrăzneți dar nu agresivi, modești dar nu umili și timizi, mândri dar nu încrezuți. Au gândire strategică, claritate și consecvență, știu ce trebuie să facă și fac ceea spun. De aceea câștigă încrederea și adeziunea celor din jur.

''Am alături o echipă atât de bună, încât nu sunt în postura să o conduc. (...) Am învățat de la cei mai buni.''

L.N.: Care este abordarea dumneavoastră în afacerea pe care o conduceți?

L.R.: Am alături o echipă atât de bună, încât nu sunt în postura să o conduc. Realizez doar acordul fin, având grijă ca ideile să se integreze într-un tot unitar. Suntem de mult împreună, gândim la fel, apreciem aceleași lucruri. Ma refer atât atât la cei 35 de traineri și experți EXEC-EDU, cât și la echipa suport. Suntem permanent atenți la clienți, la alți furnizori și la unii lideri de opinie, ca să rămânem aliniați la piață și chiar să fim deschizători de drum. Ne plac lucrurile utile, simple, directe, vioiciunea și creativitatea și, absolut obligatoriu, simțul umorului și bunul simț. Suntem convinși că succesul și împlinirea absolvenților sunt motivele pentru care existăm. În ceea ce mă privește, în ultimii ani, am o plăcere care se dezvoltă: să prilejuiesc întâlniri profesionale reciproc avantajoase.

L.N.: Ce planuri de viitor aveți pentru afacerea dumneavoastră?

L.R.: Să rămânem în top, păstrându-ne reputația și crescând notorietatea. Să ne dezvoltăm echipa și să cream noi parteneriate, utile clienților noștri. Să păstrăm relevanța și noutatea tematicilor abordate.

L.N.: Cu siguranţă, sunteţi un model pentru mulţi tineri care ar dori  ca, într-o zi, să ajungă ca dumneavoastră. Care este reţeta?

L.R.: Cel mai important secret este pasiunea pentru ceea ce fac și dragostea față de cei cu care lucrez, atât pentru colegii mei, cât și pentru liderii care vin la noi în calitate de studenți ASEBUSS, sau cursanți EXEC-EDU. Responsabilitatea pe care o am față de companiile client. Curiozitatea față de tot ceea ce mă înconjoară și dorința de a rezolva lucruri.

Am învățat de la cei mai buni. Am avut ocazia să deprind tainele educației centrate pe participant și ale metodei discuțiilor de caz acolo unde au luat naștere – Harvard Business School. Am fost apoi la IESE Barcelona, Cambridge, Washington University, University of Washington. Și am învățat și învăț continuu din activitatea mea zilnică, de management și antreprenoriat, dar și din fiecare interacțiune cu oamenii de afaceri, din fiecare problemă pe care-i ajut să o rezolve. Or, am norocul să interacționez cu oameni performanți, care ridică chestiuni complexe.

''Cine se încăpățânează, reușește. (...) În România a scăzut de la an la an ponderea femeilor în consiliile de administrație, tendință inversă față de situația din Uniunea Europeană.''

L.N.: Sunteți membră fondatoare şi prima preşedintă a filialei din România a uneia dintre cele mai prestigioase asociaţii de femei din lume: Profesional Women’s Network Global. Cum aţi caracteriza ca fiind în acest moment șansele şi statutul profesional al femeii în sectorul de management și antreprenorial?

L.R.: Aș zice că este mai degrabă o chestiune de determinare. Cine se încăpățânează, reușește. Situația femeilor nu este ușoară pentru că, la fel ca pretutindeni, bărbații domină încă, în ciuda declarațiilor, mediul profesional, în special la nivelul de vârf. Modelele de business și criteriile de evaluare sunt masculine. În plus, acasă, bărbații se implică mai puțin în treburile gospodărești decât în alte țări și chiar dacă o fac, lucrul nu li se pare normal. Și uneori sunt geloși pe realizările partenerelor lor, situația inversă ne fiind valabilă. Evident, este vorba despre statistică, există și excepții pozitive.

În România a scăzut de la an la an ponderea femeilor în consiliile de administrație, tendință inversă față de situația din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, tot mai multe femei, ajunse la de 40 de ani plus minus, încep să se gândească să-și deschidă propria afacere și unele o fac.

L.N.: Se afirmă de multe ori că noile generații dovedesc o veritabilă ''sete antreprenorială''. Care este opinia dumneavoastră în această privință?

L.R.: Este adevărat și este foarte bine așa, pentru că spiritul antreprenorial este necesar în toate tipurile de companii. Spirit antreprenorial înseamnă înființarea de afaceri noi, iar tinerii se gândesc din ce în ce mai mult la acest lucru, deși majoritatea dintre ei preferă să câștige mai întâi experiență în corporații. Spirit antreprenorial, ca stare de spirit, înseamnă a observa rapid și a valorifica oportunități, indiferent de resursele controlate. Or acest lucru a devenit un factor de diferențiere în fața angajatorilor, presați tot mai mult de mediul de afaceri dinamic, în care oportunitățile apar și dispar mult mai repede ca înainte. Angajatorii înțelepți caută angajați cu spirit antreprenorial.

''...sunt iubitoare de oameni.''

L.N.: 3 cuvinte care definesc omul Lavinia Raşcă.

L.R.: Dacă e să mă rezum doar la trei cuvinte, voi numi doar un singur lucru care mă caracterizează, dar care este cel mai important pentru mine:  sunt iubitoare de oameni, așa cum a spus despre mine fetița unei colege anul trecut, la vârsta de 7 ani.

L.N.: 3 cuvinte care definesc profesionistul Lavinia Raşcă.

L.R.: Pasiune, progres, parteneriat – trei dintre cele patru valori ale mele și ale echipei cu care lucrez la EXEC-EDU, a patra fiind performanța, la care țin foarte mult.

Companie
Categorie

Specialist în comunicare şi imagine publică şi internă în domeniul de business si politici sociale, marketing online și PR. Learning... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.