Marius Dontu: Este important sa integram tehnologia in activitatile de invatare
Cunoscuta in principal pentru cursul de project management si pentru train the trainer, compania Schultz Consulting ne-a impartasit prin Marius Dontu cum a debutat 2015.
Learning Network: Cum a debutat 2015?
Marius Dontu: Luna ianuarie peste asteptari, iar luna februarie si martie sub asteptari. Abia din aprilie a inceput piata de training sa opereze la capacitatea previzionata.
L.N: Care sunt trendurile conturate pentru acest an?
M.D: In functie de actiunile de dezvoltare, trendul companiilor este sa contracteze competente specifice pentru anumite persoane. De exemplu: prezentari in fata boardului, redactare de rapoarte, competente de influentare, de a crea relatii, networking etc. Programele sunt axate pe planuri individuale de dezvoltare. De asemenea sunt specificate foarte clar nivelurile de dezvoltare, de regula de la nivelul 3 la nivelul 5 din 5. Asta conduce la un numar mai mic de participanti pentru fiecare curs in sala. De altfel si la Londra trandul este sa se introduca tutoriate 1 la 1 cu participantii sau tehnicile din cadrul metodelor de invatare sa tina cont de individualitatea nevoii de invatare a fiecaruia.
Coaching-ul se promoveaza foarte agresiv incercand sa creeze un trend, dar experienta companiilor din ultimii ani a demonstrat ca aceasta abordare are rezultate doar pentru o plaja restransa de obiective. Mai degraba mentoratul a avut rezultate foarte bune, dar acesta este abordat de companii in-house sau cu freelanceri proveniti din sistem.
L.N: Care sunt cele mai cautate programe la final de Q1?
M.D: Cursuri interactive bazate pe instrumente cum ar fi: comunicarea organizationala, project managementul, training of trainers, executive manager si time management.
L.N: Ce se intampla cu programele de tip open? Mai sunt cautate? Sau companiile s-au orientat spre in-house?
M.D: Programele open se restrang doar la o categorie de persoane dispuse se investeasca in dezvoltarea lor pe banii lor si participanti trimisi din companii pentru dezvoltarea unor competente specifice.
Cele mai multe companii incearca sa-si finanteze programele de dezvoltare din fondurile alocate de Uniunea Europeana pentru perioada 2014-2020. Asta inseamna ca isi vor dezvolta in-house anumite programe. Bineinteles ca nu vor reusi sa dezvolte toate programele la un nivel ridicat de calitate, de aceea vor apela si la tipuri de cursuri realizate de operatori care au o expertiza superioara departamentului intern de training al companiei.
L.N: Pe ce program sau programe mizati anul acesta?
M.D: Anul acesta mizam pe programul de training of trainers pe mai multe nivele, executive manager si project management, care in ultimii ani a fost cel mai vandut program. De asemenea ne vom orienta spre programe profesionale unde piata este libera.
L.N: Ati adus ceva nou pe piata in 2015?
M.D: Am introdus mai multa tehnologie si competente digitale la majoritatea cursurilor. Una din salile noastre este dotata cu mai multe table interactive care comunica intre ele si sunt compatibile cu smartphon-urile si tabletele.
Vom continua cu realizarea cursurilor personalizate pentru un numar restrans de companii si am introdus elemente din teoria jocului in toate cursurile.
L.N: Care este cea mai mare provocare cu care v-a intamplinat 2015?
M.D: Crearea de noi aplicatii interactive, upgrade la programul training of trainers doar pentru absolventii Schultz Consulting, dezvoltarea aplicatiilor creative learning si mobile learning.
O alta provocare este de a integra tehnologia in activitatile de invatare. Aici ma refer in special la tablele interactive si gadget-uri.