fbpx Outsorcingul resurselor umane – 6 beneficii | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Outsorcingul resurselor umane – 6 beneficii

Externalizarea resurselor umane este o tendință în creștere majoră în mediul de afaceri de azi. Mai mult de 80% din companiile private din SUA își externalizează funcțiile de resurse umane; în Europa trendul este, de asemenea, într-o ascensiune rapidă. Un studiu recent (2012) al CIPD (Chartered Institute of Personnel and Development) arată că din 2005 piața europeană de externalizare a resurselor umane este într-o continuă creștere, iar ritmul este mai rapid decât cel al piețelor din SUA și Canada. Cota Europei în domeniul de outsourcing de resurse umane la nivel mondial a crescut de la 20% la 30% (relativ la numărul de tranzacții). Externalizarea resurselor umane  permite companiilor să își concentreze atenția pe activitățile strategice, cu valoare adăugată. 

În mod tradițional, funcțiile de resurse umane au fost efectuate de un departament in-house de resurse umane. Pentru a permite echipelor de resurse umane interne să se concentreze mai mult asupra inițiativelor strategice, multe organizații aleg să externalizeze funcțiile HR administrative la un furnizor de servicii de resurse umane. Mai mult decât atât, există companii care solicită externalizarea nu doar a acelor activități de rutină, ci a întregului spectru de servicii de resurse umane, inclusiv a proiectării sistemelor de management al resurselor umane (HRMS).

Deci, care este valoarea externalizării resurselor umane? În cazul în care nu colaborați deja cu o agentie de servicii de resurse umane, iată mai jos numai câteva dintre beneficiile pe care le puteți aștepta de la un parteneriat de outsourcing HR:

1. Reducerea costurilor

Potrivit unui studiu realizat de PriceWaterhouseCoopers, companiile subestimează de obicei importantele economii de costuri asociate cu externalizarea anumitor funcții de resurse umane, cum ar fi payroll-ul și HRIS (Sistemul de Informații de Resurse Umane). Acesta a dovedit că outsourcingul de resurse umane reduce costurile cu 35 la sută pentru serviciul de payroll plată și cu mai mult de 50 la sută pentru HRMS. Sistemele in-house de management al resurselor umane sunt "mai costisitoare și mai puțin strategice" decât cele oferite de către o companie de servicii de resurse umane.

Externalizarea resurselor umane poate economisi sume mari de bani nu doar pentru zonele menționate mai sus, ci și în alte direcții. De pildă, outsourcingul înlătură grija angajării unor persoane suplimentare care să ocupe diferitele roluri. Să luăm în considerare costurile asociate cu recrutarea și formarea de personal HR intern: este o realitate că multe companii sunt câștigate financiar atunci când externalizează funcțiile de resurse umane către un furnizor de servicii de resurse umane. De asemenea, în situații de concedieri, organizațiile preferă să externalizeze funcția de resurse umane în favoarea păstrării personalului front-office/asistență clienți.

Outsourcingul este, de asemenea, de ajutor în reducerea cheltuielilor cu spațiile de birou și logistică. Un departament de resurse umane necesită un anume spațiu și multe firme mici pur și simplu nu își pot permite să își extindă sediile pentru a satisface nevoia de spațiu a unui departament de resurse umane funcțional.

2. Minimizarea riscurilor legale

În mediul competitiv de astăzi, una dintre cele mai externalizate funcții de resurse umane este compartimentul juridic. Statisticile spun că mai mult de jumătate din totalul tranzacțiilor de outsourcing HR implică serviciile juridice de reglementare și conformitate.

În prezent, profesioniștii din domeniul HR se confruntă cu o presiune crescândă de a fi la curent cu cele mai recente modificări ale legislației cu privire la salarizare, beneficii, recrutare, relațiile dintre angajat și angajator, gestionarea solicitărilor angajaților, guvernanța corporativă, securitatea muncii etc Departamentele de resurse umane ar trebui să aibă o cunoaștere vastă a tuturor domeniile legate de HR - or acest lucru nu este lesne de realizat într-o lume aflată în permanentă schimbare. Ca să nu mai menționăm că este ușor să rămâi blocat în rutina birocratico-legală atunci când lucrezi cu aceleași politici și proceduri an de an. Vremurile se schimbă rapid și cele mai bune practici și procese de resurse umane ies repede din uz. Iar nerespectarea standardelor de conformitate poate duce la probleme cu angajații, prejudicii de reputație, amenzi și penalități, pierderea veniturilor și a rentabilității.

Externalizarea serviciului juridic spre un furnizor de servicii de resurse umane nu numai că vă ajută să minimizați aceste riscuri, ci crește chiar profitabilitatea și avantajul competitiv al organizației voastre.

3. Libertatea de concentrare asupra funcțiilor strategice

Activitățile administrative tipice pot distrage cu ușurință atenția de la activitățile cu o valoare mai mare. În afară de sarcinile de zi cu zi, există momente când compania trebuie să facă față unui aflux brusc de informații și documente ce trebuie procesate. Puteți folosi serviciile de externalizare a resurselor umane pentru a rezolva toate aceste situații imprevizibile și pentru a asigura o funcționare lină a departamentului HR, care să permită personalului să se concentreze asupra acțiunile strategice.

În contextul de afaceri de astăzi, noul rol al resurselor umane este acela de consilier strategic, care își asumă responsabilitatea pentru randamentul investiției în cele mai importante bunuri ale unei organizații – capitalul uman și procesele. Studiile arată că organizațiile care au îmbrățișat conceptul de outsourcing de resurse umane sunt mult mai aproape de a opera această schimbare esențială de rol a funcției HR: de la un HR administrativ la un HR strategic. Activități strategice de resurse umane sunt implementarea politicii organizaționale, recrutarea și selecția, relațiile dinte angajator și angajat, dezvoltarea talentelor, managementul performantei, dezvoltarea abilităților de conducere, planificarea succesiunii. Outsourcingul de resurse umane permite companiilor să se concentreze pe toți acești diferențiatori competitivi și să-și crească profitabilitatea.

4. Avantajul tehnologiei de ultimă oră

Trăim într-o lume a informației tehnologice și implementarea și gestionarea cu success a oricărui proces de resurse umane se bazează pe tehnologie. Pe măsură de compania crește, va fi necesar upgrade-ul sistemelor in-house de resurse umane, un efort cu adevărat costisitor și consumator de timp. În acest context, externalizarea oferă un mijloc pentru companii de a accesa cele mai recente tehnologii fără povara investițiilor ridicate. Furnizorul vostru de servicii de resurse umane își va asuma întreaga responsabilitate pentru hardware, software, integrare, mentenanță și upgrade al sistemului .

Tendința actuală este de a închiria mai degrabă decât de a cumpăra tehnologii HR. Evoluția internetului și a aplicațiilor web-based a deschis noi oportunități pentru servicii cu costuri mai mici, cum ar fi tehnologiile de tip cloud și Software-as-a-Service (SaaS). Soluțiile SaaS devin o alternativă tot mai importantă nu numai pentru întreprinderile mici și mijlocii, cu bugete mici pentru IT – studiile arată că tendința de a apela la servicii SaaS crește de fapt odată cu dimensiunea companiei. Tehnologiile de tip self-service permit angajaților să acceseze informații-cheie 24/7 și să își gestioneze în mod eficient activitățile de lucru zilnice.

Outsourcingul sistemelor de informații de resurse umane poate optimiza productivitatea forței de muncă, accelera inovația și aduce un avantaj competitiv clar pentru firmă.

5. Asigurarea continuității și reducerea fluctuației de personal

Fluctuația de personal este unul dintre cele mai mari provocări pentru organizațiile de astăzi. Costul acestui fenomen pentru companii este de până la 40% din profitul anual. Iar unele funcții ale departamentului HR pur și simplu nu își pot înceta activitatea. Închipuiți-vă ce efecte ar avea asupra afacerii voastre închiderea serviciului de payroll pentru câteva zile. Ce se întâmplă dacă managerul de resurse umane urmează să plece la un nou loc de muncă - iar asistentul lui este în concediu medical prelungit? Nu îți poți permite să lași afacerea să sufere doar pentru că ai pierdut un angajat. Externalizarea resurselor umane vă vine din nou în ajutor și vă permite să completați poziția vacantă cu un profesionist, eliminând riscul angajării unei persoane incompetente, sub presiunea timpului.

În afară de asigurarea continuității operaționale a companiei, outsourcingul vă poate ajuta, de asemenea, să preveniți din timp fluctuația angajaților. Furnizorul de servicii de resurse umane va implementa programe de inducție, de formare și dezvoltare profesională pentru maximizarea ratei de retenție a angajaților.

6. Flexibilitate în acoperirea nevoilor de personal – munca temporară

În mediul economic actual, flexibilitatea este esențială pentru funcționarea și supraviețuirea afacerii. Outsourcingul de resurse umane poate veni în sprijinul  nevoilor de personal sezoniere sau ciclice - cum ar fi, de exemplu, în timpul perioadelor de audit atunci când departamentul de contabilitate are nevoie de mai mulți oameni.

Munca temporară este una dintre cele mai dinamice sectoare ale pieței forței de muncă. În SUA, aproximativ 90 la sută dintre companii, inclusiv băncile, utilizează angajați temporari pe care îi obțin, de obicei, prin intermediul unei agenții de muncă temporară. Munca temporară îi ajută pe angajatorii și pe solicitanții de locuri de muncă să rămână flexibili într-o piață competitivă. În afara sezonului, angajații temporari pot fi trimiși înapoi la agenția de muncă temporară care îi va plasa în alte misiuni.

Motivul cel mai evident pentru care firmele aleg contractele de muncă temporară este, desigur, economia financiară. Agenția de muncă temporară elimină povara costurilor cu recrutarea, angajarea, salarizarea, compensațiile, beneficiile, taxele. Potrivit Forbes, economiile oferite de munca temporară pot ajunge la 20-30%.

Companie
Categorie
APT

Initial parte a grupului APT de companii de resurse umane, APT Evolution se concentreaza pe sustinerea proceselor de dezvoltare ale angajatilor... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.