fbpx Previziuni 2014: 11% din companii angajeaza, 10% concediaza | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Previziuni 2014: 11% din companii angajeaza, 10% concediaza

Perspectivele de angajare pentru primele 3 luni ale anului 2014 sunt pozitive, dar modeste.

Conform unui raport de cercetare privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, in primul trimestru al anului viitor 1 din 10 organizatii planuieste cresteri de personal. Astfel, putem spune ca angajatorii romani au planuri prudente privind angajarile din intervalul ianuarie-martie 2013.

Desi posibilitatea de angajare nu este foarte mare, cei care deja au un loc de munca se pot consola macar cu ideea ca nici reducerile de personal nu vor fi spectaculoase. Astfel , doar 10% dintre angajatori prevad reduceri de personal, in timp ce 78% se asteapta sa nu existe schimbari, ceea ce rezulta intr-o Previziune Neta de Angajare de +1%. Datele subliniaza, astfel, o relativa stabilizare a pietei fortei de munca pentru perioada mentionata.

Constructiile reprezinta un domeniu in care se vor face concedieri 

[[{"fid":"1024","view_mode":"default","type":"media","attributes":{"height":"306","width":"500","style":"margin: 2px; float: left;","alt":"Previziuni_angajare","title":"Studiu_Manpower","class":"media-element file-default"}}]]In urma analizei facute in 10 sectoare de activitate, 6 dintre acestea prevad cresterea numarului de personal, in timp ce 3 afirma ca este mai probabil sa scada numarul angajatilor. Intentiile de angajare cele mai ferme se raporteaza in Industria prelucratoare, a carei Previziune Neta de Angajare este de +13%. La polul opus se situeaza sectorul Construcțiilor, unde angajatorii indica o Previziune Neta de Angajare de -11%,  raportand o valoare negativa pentru al patrulea trimestru consecutiv. Previziunea este neschimbata fața de trimestrul IV/2013, dar inregistreaza o scadere de 15 puncte procentuale fața de valoarea din trimestrul I al lui 2013.

Comparativ cu primul trimestru al anului 2013, previziunile pentru cresterea numarului de angajati sunt mai mici in 8 dintre cele 10 sectoare de activitate, in sectorul de comert cu amanuntul inregistrandu-se declinul cel mai abrupt: +2%, cu 20% mai putin decat in aceeasi perioada din anul 2013.

Pe de alta parte, sectorul agricol, de vanatoare, silvicultura si pescuitul inregistreaza o crestere semnificativa a previziunii nete de angajare, ajungand la +12%, fata de +8% in primul si ultimul trimestru al anului 2013.

Sudul tarii este cel mai optimist!

Perspectivele sunt predominant pozitive si din punct de vedere regional. In cinci din cele opt regiuni, angajatorii prevad cresteri ale numarului de angajati in perioada Ianuarie – Martie 2014. In regiunea de Sud se poate observa o imbunatatire de 17% in comparatie cu ultimul trimestru din 2013, urmata de regiunea Centrala, cu o crestere de 6% si de Bucuresti – Ilfov, cu o imbunatatire de 5 puncte procentuale.

Comparand rezultatele cu cele pentru primul trimestru al anului 2013, putem observa o scadere a previziunilor de angajare in 6 dintre cele 8 regiuni. Angajatorii stabilesc o previziune de -4%, in scadere cu 17%, pentru regiunea de Sud-Est, dar si o scadere de 12% pentru regiunile de Nord – Vest si Vest.

Taiwan,  India si Noua Zeelanda au planuri ferme de angajare

Si la nivel global, optimismul este in crestere.  In 34 din cele 42 de țari si teritorii cuprinse in studiu, angajatorii se asteapta la o crestere a numarului total de angajați in trimestrul I al anului 2014, comparativ cu 29 de țari unde se preconizau cresteri in trimestrul IV/2013.

Angajatorii din Taiwan, India si Noua Zeelanda raporteaza cele mai puternice planuri de angajare. Cele mai slabe Previziuni Nete de Angajare, de altfel singurele cu valoare negativa, sunt raportate in Italia, Irlanda, Finlanda, Spania, Slovacia si Belgia.

In Europa, perspectivele sunt insa mixte. Angajatorii din Turcia sunt cei mai increzatori, in timp ce angajatorii italieni preconizeaza cele mai drastice scaderi ale numarului de angajați. In Bulgaria, angajatorii sunt prudenți, iar Previziunea Neta de Angajare este de +1%. In schimb, angajatorii din Ungaria sunt mai optimisti decat au fost vreodata, raportand o Previziune Neta de Angajare de +6%, cea mai ridicata valoare de la Inceperea studiului in aceasta tara, in trimestrul III/2009.  

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca este cel mai longeviv si cuprinzator studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administreaza acest studiu predictiv inca din 1962, iar in prezent in cercetare sunt inclusi peste 65,000 de angajatori din 42 de țari si teritorii, carora le sunt masurate trimestrial intentiile de a-si creste sau de a-si diminua numarul total de angajați pe parcursul trimestrului urmator. Studiul este un barometru al tendințelor si activitaților de pe piața forței de munca, fiind utilizat de Banca Națonala a Angliei in redactarea rapoartelor sale privitor la inflație si ca sursa a raportului lunar privitor la perspectivele economice si sociale in Uniunea Europeana Monthly Monitor, redactat de Comisia Europeana. Datele studiului independent al ManpowerGroup sunt utilizate in egala masura de analisti financiari si economici din intreaga lume in evaluarea situației piețelor de forța de munca.

Pentru Romania, cercetarea de teren s-a derulat in intervalul 17 – 29 octombrie 2013 pe un esantion reprezentativ de 625 de angajatori, fiind condusa de catre echipa de cercetare Infocorp Ltd. Rezultatele obtinute au o marja de eroare de +/-3,9%.

Categorie

In prezent, sunt Online Content Manager al portalului LearningNetwork.ro. Trecutul nu... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.