fbpx Self-assessment: Afla in 5 minute ce puncte forte ai ca lider, dar le transformi in slabiciuni | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Self-assessment: Afla in 5 minute ce puncte forte ai ca lider, dar le transformi in slabiciuni

Atuurile tale pot lucra impotriva ta! Poate stii asta in mod inconstient, insa nu iti vine sa si crezi deoarece nu te-ai gandit pana acum, cu adevarat, la acest aspect. Nici nu e de mirare. El nici nu este prevazut in niciun manual de management. Ba mai mult, instrumentele folosite in evaluarea managerilor nu sunt create sa detecteze si punctele forte folosite in exces. Ele sunt gandite sa arate daca un manager “nu a raspuns asteptarilor”, “a raspuns asteptarilor” sau “a fost peste asteptari”. In chestionarele de feedback 360° managerii sunt evaluati in general ca fiind “ineficienti”, “eficienti” sau “foarte eficienti”. Niciunde, in majoritatea evaluarilor, nu se arata ca mai mult nu inseamna intotdeauna si mai bine!

Dorinta unui lider de a fi puternic si direct ii poate da acestuia tendinta de a deveni abuziv si categoric. Exagerarea in cautarea unui consens poate naste indecizie. Respectul fata de ceilalti degenereaza in amabilitate ineficienta. Dorinta de a face profit si de a-i multumi pe stakeholders poate deveni un obicei de a gandi doar pe termen scurt.

De ce? Deoarece, cum bine spunea un manager, Overusing a strength is underperformance. (“Folosirea in exces a unei puteri duce la neperformanta”)

Aceste afirmatii ii apartin lui Rob Kaiser, co-autor al cartii “Fear your strenghts. What you are best could be your biggest problem”. El prezinta pe site-ul fearyourstrengths.com un scurt exercitiu prin care sa identifici punctele tale forte aflate in pericol de suprasolicitare. Dureaza doar 5 minute iar la sfarsitul exercitiului primesti, de asemenea, si cateva ponturi despre cum sa iti maximizezi atuurile fara sa exagerezi.  

Te-ai gandit vreodata ca punctele tale forte pot deveni puncte slabe daca le folosesti in exces? Intuitiv, majoritatea liderilor stiu asta. Insa nu le este confortabil sa accepte ca fac acest lucru. Daca te rog sa te gandesti, de exemplu, la experiente avute cu sefi extremi, cu colegi exagerati in reactii sau cu subordonati care se lasau usor dusi de val, sigur iti vin in minte cateva exemple. Insa daca te-as intreba cu ce exagerezi tu, ce ai raspunde? Nu e o intrebare prea confortabila, nu? Este perfect normal sa fie asa. Datorita modului in care este setat sistemul vizual uman, singurul lucru pe care nu il poti vedea foarte bine esti pe tine insuti. In plus, nu exagerezi dinadins; adesea tu doar incerci sa faci ce poti mai bine atunci cand depasesti linia.” (Rob Kaiser)

Pentru a face acest test, acceseaza linkul de mai jos si urmeaza instructiunile de pe ecran:

Start self-assessment aici!

Rob Kaiser, scriitor, consultant si o autoritate la nivel international in domeniul leadershipului, autor al numeroase articole si carti (de ex. “Liderul versatil”, “Riscurile accentuarii punctelor forte”  si “Teme-te de punctele tale forte”) dar si cel care a patentat instrumentul de evaluare Leadership Versatility Index 360, va veni la Bucuresti pe 12 noiembrie pentru un MasterClass de exceptie: Leadership Versatile – A practical guide for leaders. El va sustine evenimentul impreuna cu Ryan Ross, VP Global Alliances, Hogan Assessment Systems, o autoritate recunoscuta international in domeniul evaluarii talentelor, atat in procese de selectie cat si de dezvoltare a liderilor. Mai multe detalii gasesti pe pagina evenimentului.  

 

Categorie

In prezent, sunt Online Content Manager al portalului LearningNetwork.ro. Trecutul nu... vezi profilul complet

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.