fbpx Storytelling: Superputerea L&D | Learning Network Mergi la conţinutul principal

Storytelling: Superputerea L&D

Oamenii au spus povești încă de la începutul omenirii. Cum poate fi această artă străveche relevantă pentru lumea noastră digitală de azi? Așa cum oamenii din cele mai vechi timpuri au folosit poveștile pentru a-i învăța pe ceilalți lecții importante, profesioniștii L&D pot folosi poveștile să își ajute cursanții să înțeleagă și să își amintească cele mai importante informații. O poveste bună aduce la viață conceptele abstracte și le face să fie memorabile.

Lumea noastră digitală este copleșitoare:

Cursanții contemporani sunt pur și simplu copleșiți și acoperiți până peste cap de cantitatea de conținut existentă. Nu numai că sunt oameni care consumă mai mult conținut, dar sunt și cei care creează mai mult conținut ca oricând. 
Așadar, cum pot profesioniștii în L&D să se facă auziți, să pătrundă prin "zgomotul" digital și să se conecteze cu cei care învață? 

Una dintre cele mai folositoare instrumente pe care le avem la dispoziție pentru a aduce înapoi conectivitatea și conexiunea umană este storytellingul.

Cea mai bună sursă de povești este propria viață și propria experiență. Creionând povești din propria istorie, putem crea o bibliotecă de povești- inspiraționale, umoristice, vesele, triste, emoționante...

Pentru că fiecare dintre noi își știe cel mai bine poveștile bazate pe propria experiență, le poate spune cu mai multă autenticitate, credibilitate și pasiune decât pe cele împrumutate. 

Cu toții deținem o bază de date bogată legată de experiența personală, însă, pur și simplu, nu ne facem timp să săpăm adânc în ea și în banca noastră de amintiri, în așa fel încât să scoatem la iveală și alte date valoaroase, în afara celor care sunt doar la suprafață. 

Pentru a accesa biblioteca personală, ia-ți câteva minute, o foaie de hârtie și începe să scrii despre:

  • Principalele puncte de cotitură sau evenimente care ți-au modelat viața sau cariera
  • Un mentor de învățare și dezvoltare care ți-a influențat cariera
  • Evenimente fericite, triste sau traumatizante și ce au însemnat ele pentru tine

Gândește-te la modul în care aceste evenimente ți-au influențat viața, deciziile și cariera. Ia în considerare modul în care aceste experiențe demonstrează succesul tău sau te-au ajutat să înveti din eșecuri.

  • Ce paralele poți trage între experiențele tale trecute și cele prezente? 
  • Cum ar putea aceste observații să fie de valoare elevilor sau cursanților tăi?

 

Poveștile împrumutate

Când "arhiva" ta personală nu îți dă materialul de care ai nevoie, poți împrumuta povestiri de la alții. Poți spune povestiri despre prietenii tăi, despre familie sau persoane celebre care te vor ajuta să îți modelezi mesajul și să te faci cunoscut. 
Doar asigură-te că menționezi și sursa de inspirație. De asemenea, poți folosi poveși familiare din istorie, fabule și literatură.
 

Companie
Categorie
Echipa Learning Network

Learning Network este terenul de joacă al celor care cred în puterea învățării, sunt curioși să își descopere limitele și își doresc să obțină... vezi profilul complet

Comentarii

Elisabeta Stăn… (neverificat)

Mie, 05/29/2019 - 05:48

Pe povești (mai exact, povestiri) se întemeiază toate programele de dezvoltare pe care le ofer. Și, da, mulți mi-au mărturisit că ”poveștile” de la care pornim le-au fost de mare ajutor. Însă eu nu mă opresc la ”poveste”: plecăm de la o ”poveste” sau mai multe și CONSTRUIM ÎMPREUNĂ SENSURI; sau, cum îmi place mie să spun, CAPITALIZĂM EXPERIENȚA (e una dintre etapele procesului de dezvoltare, potrivit metodei de lucru Elisabeta Stănciulescu). Pentru că “Everything's got a moral, if only you can find it” (Caroll Lewis). Toți oamenii pretind că învață din experiență și povești, însă eu am văzut foarte mulți care, în fapt, nu știu CUM să descopere ”morala” care îi ajută cu adevărat; de multe ori, ”morala” pe care o desprind e fie o formă de ”by-passing”, fie de-a dreptul periculoasă pentru evoluția lucrurilor. În viziunea mea, tocmai acesta este rolul unui ghid în procesele de dezvoltare (indiferent că se numesc educație, dezvoltare personală, coaching, mentorat, training sau altfel): să-i sprijine pe oameni să treacă DINCOLO DE POVESTE și să descopere sensurile ascunse, profunde din experiențele concrete, ale lor și ale altora. Povestirile mele, aici: http://elisabetastanciulescu.ro / Blog.

Adaugă comentariu nou

Text simplu

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
  • Adresele Web și E-mail sunt transformate automat în legături.