Top 8 rezolutii in dezvoltare personala pentru 2016
2015 a fost anul constientizarii investitiei in dezvoltare personala. Am inceput sa ne concentram mai mult asupra a ceea ce invatam pentru sine si ne face fericiti decat asupra task-urilor de birou, uneori repetitive si stresante. Multe dintre aceste task-urinu ofera libertate de alegere si dezvoltare personala. Timpul liber a devenit o investitie in cursuri de creativitate, public speaking, desen, inteligenta emotionala - toate cu efecte benefice asupra dispozitiei la birou si acasa.
Ce nu stiai despre tine
Petreci in medie aproximativ 10 ore cu job-ul si drumul dus-intors, o ora o rezervi mesei, o ora pe zi o dedici activitatilor casnice, o ora este pentru cei dragi din viata ta, iar opt ore dormi. Cu putin noroc iti raman 3 ore pentru tine pe care le potivalorifica asa cum iti place. Le poti investi!
Iata cum sa-ti construiesti planul de dezvoltare personala pentru 2016 fara costuri mari:
- Defineste care sunt abilitatile tale, ce iti place sa faci! Toate aceste skill-uri sunt resurse pentru tine si te pot ajuta sa construiesti lucruri noi in cariera sau chiar sa-ti dezvolti un proiect personal.
- Stabileste obiectivele! Stabilirea unui plan de dezvoltare personala poate fi la fel de eficace precum crearea unui plan de afaceri. Primul pas este sa definesti misiunea intr-un mod clar si sa raspunzi la aceste intrebari: “C evreau sa obtin?”“Cum pot ajunge acolo?”
Citestes si Dezvolta-ti cariera prin life coaching
- Creeaza un plan strategic! Acesta ar trebui sa include modalitatile prin care te poti dezvolta personal: valorificarea sia ctivarea networking-ului de prieteni, echilibrarea timpului de lucru (pentru a avea timp si pentru cursuri care iti dau o stare de bine), research-ul online.
- Intreaba mentorii! Chiar dacă ti-ai stabilit un plan pentru dezvoltare personala, mentorii cu experienta relevant iti vor da insight-uri despre cursurile si activitatile din timpul liber care i-au ajutat sa se dezvolte personal si profesional. Daca nu ai un mentor, cauta blog-uri, carti de autoripe care ii admire si prieteni de incredere care iti pot da sfaturi valoroase.
1.Fii parte a comunitatilor care au aceleasi pasiuni ca tine! Networking-ul joaca un rol din ce in ce mai important in gasirea unui job si a unor activitati pe placul tau, iar trendul pentru 2016 este sa fii social. Incepe sa innoiesti sau sa construiesti relatii si vei dobandi noi skill-uri si oportunitati. Poti castiga increderea comunitatilor online (de pe Facebook si LinkedIn), dar si a comunitatilor offline prin participarea la discutii si prezentarea portofoliului tau.
2.Alege cursurile Learning Network pentru dezvoltare personala! Poti opta pentru cursurile de Public Speaking in cadrul carora vei invata cum sa faci fata temerii de a vorbi in public si vei afla ponturi pentru a te relaxa in timpul speech-ului. Vei dobandi incredere in sine si vei invata cum sa raspunzi in mod natural intrebarilor. Leadership-ul iti aduce numeroase satisfactii profesionale si personale, iar in 2016 merita sa inveti abilitatile de influentare si conducere prin leadership, precum si abilitatile de relationare eficienta.
3.Inteligenta emotionala, stil vestimentar feminin, cursuri de actorie – sunt doar cateva dintre optiunile pe care le gasesti online, iar cursurile au loc in cadrul unor grupuri mici cat sa-ti fie ok sateafirmi. La cursurile de inteligenta emotional inveti sa te cunosti mai bine, sa-ti gestionezi emotiile si sa reduce stresul, totul prin exercitii individuale si de grup, jocuri creative, teste de autoevaluare. Vestimentatia si culorile iti influenteaza starea de spirit, prin urmare poti alege cursuri la care sa inveti cum sa armonizezi culorile si sa optezi pentru tinuta potrivita conformatiei corporale, dar si evenimentului. Daca iti place teatrul, dar ai ales o alta cariera, te poti delecta la cursurile de actorie, unde actrite cunoscutete invata cum sa dai viata personajelor preferate.
4. Investeste timpul liber in cursuri online. Daca programul nu iti permite sa mergi la cursurisi workshop-uri pentru pasiunile tale, iti poti crea propriul spatiu de studio si creatiea casa. Ai nevoie de un fotoliu confortabil, accesorii dragi, culori calde si cursuri prietenoase cum ar fi cele de pe coursera.org. Vei gasi aici cursuri de design, limbi straine, psihologie sociala, creativitate, stiinta datelor. Vei obtine o diploma pentru ceea ce iti place sa faci.
5. Nu manca singur! Acesta este si titlul unei carti scrise de Keith Ferrazzi si Tahl Raz din care vei afla ca orice masa este importanta pentru ca poti construe relatii, iar atunci cand alegi sa mananci singur sacrifici aceasta oportunitate. Stabileste pentru fiecare zi o companie pentru masa ta, fie un coleg, fie un prieten sau un membru al familiei! Asculti, afli lucruri noi, inveti din experiente, iar costul este doar cel al mesei.
6.Investeste in sanatatea ta! Descopera beneficiile pe care ti le adduce activitatea fizica in viata si in cariera! Opteaza pentru un regim alimentar echilibrat si mizeaza pe exercitii. Chiar daca nu ai timp suficient, allege ca dimineata sa cobori mai devreme din tramvai sau metrou si sa mergi pe jos.Te va ajuta sa-ti organizezi task-urile si sa ai un tonus de invidiat. Tehnologia portabila castig ateren pentru monitorizarea activitatii fizice si intelectuale, in topul preferintelor fiind Fitbitsi Apple Watch – folosite la locul de munca in special pentru a urmari starea de sanatate si pentru a monitoriza productivitatea.
Citeste si Top 10 cele mai creative strategii de recrutare
7.Alegeun hobby creativ! Creativitatea nu inseamna numai picturi, este tentatia de a incerca ceva nou, de a demonstra ca iti place si ca te pricepi in domeniul ales. Creativitatea inseamna sa propui idei si sa stii cum sa le pui in aplicare. Poti fi creative prin aranjarea casei, prin crearea unor pagini web in HTML sau prin povestirea experientelor pe blogul personal.
8. Gaseste idei pentru dezvoltare personala in carti! De exemplu, pe amazon.com la o simpla cautare “personal development”, am gasit carticare abordeaza viata personala, relatia cu prietenii si familia, tips-uri pentru momentele in care te simti epuizat de task-uri, dar si carti care iti arata beneficiile trezitului devreme pentru a-ti indeplini obiectivele in liniste.
Investitia in dezvoltare personala iti adduce beneficii in cariera.De exemplu, in cadrul interviurilor, incercam sa cunoastem oamenii, cu hobby-urile si intereselelor, iar un candidat care este orientat spre dezvoltare personala aduce un tonus bun in relatiile de munca, idei si perspective valoroase pentru business.
Citeste si alte articole despredezvoltare personala pe www.recrutaresiselectie.ro