5 teste de personalitate carora merita sa le faci fata la interviu
Extravertit, implicat, atent la detalii - toate sunt trasaturi pe care recrutorii le au in vedere in cadrul proceselor de recrutare. Oferind indicii clare ca esti o persoana deschisa, comunicativa si dornica sa obtina rezultate ai si cel mai bun scor de personalitate.
Tine cont si de situatia reala din cadrul interviurilor! Nu de putine ori am intalnit candidati cu mai putina experienta decat competitorii lor, dar cu potential de a se dezvolta si de a se integra in echipa. Personalitatea i-a ajutat sa se diferentieze.
Iata cele mai importante aspecte care sunt testate pentru relevarea personalitatii:
- Constiinciozitatea
- Extravertirea
- Deschiderea catre noi experiente
- Toleranta
- Stabilitatea emotionala
Citeste si Cele mai creative aplicari la joburi
Tipuri de intrebari care iti masoara personalitatea:
Pregateste-te pentru 2 tipuri de intrebari: cele situationale (Ceai face daca…?) si cele referitoare la o reactie anterioara (Vorbeste-mi despre o situatie in care…)
Intrebarile situationale masoara capacitatea de reactie si corelare de cunostinte, iar cele referitoare la comportamentele din trecut masoara experientele si trasaturi de personalitate. Intrebarile nu sunt intamplatoare si sunt intotdeauna legate de job description si de situatiile carora va trebui sa le faci fata.
De exemplu, daca ai in plan sa te angajezi intr-o agentie de publicitate care presupune lucrul cu mai multi clienti si gestionarea mai multor conturi in timp record, vei fi intrebat: Care a fost cea mai stresanta situatie careia a trebuit sa-i faci fata si ce ai facut concret pentru a o rezolva? De asemenea, foarte potrivite sunt si intrebarile care testeaza capacitatea ta de a respecta deadline-uri si de a avea atentie distributiva.
Top 5 cele mai cautate trasaturi de personalitate care te diferentiaza la un interviu:
Cei mai multi angajatori se uita dupa asa numita “potrivire culturala” care in unele cazuri este mai importanta decat skill-urile. Iar potrivirea culturala inseamna si o personalitate pe placul intregii echipe.
Profesionalism, energie si incredere in sine sunt primele si cele mai importante trasaturi de caracter apreciate in procesul de recrutare. Recrutorii au talentul de a le detectainca din primele minute ale interviului.
Un recrutor te citeste inca din momentul in care intri in birou, dupa hainele pe care le imbraci, dupa modul in care dai mana – toate sunt marci ale profesionalismului, increderii in sine si energiei sau dimpotriva arata lipsa de implicare.
Auto-mobilizarea si obtinerea de rezultate in mod independent fara ghidarea unui lider sunt, de asemenea, apreciate in procesul de recrutare. De aceea, in cadrul interviului pregateste-te sa povestesti situatii in care a trebuit sa te descurci singur(a) si cum ai reusit sa obtii rezultate auto-motivandu-te.
Curiozitatea intelectuala este o alta trasatura de personalitate. Pentru a o demonstra din prima, updateaza categoria Hobby-uri si Interese din CV. Curiozitatea intelectuala inseamna abilitatea de a rezolva probleme si dedicarea pentru a invata continuu lucruri noi, un prilej excelent fiind exersarea hobby-urilor. Acest mindset se va resfrange si in activitatile de zi cu zi de la job.
Angajatorii se intreaba tot mai des daca noii angajati vor ramane alaturi de companie pentru mult timp. O garantie pe care poti sa o oferi este pasiunea pentru domeniu si pentru lucruri noi transpusa si in activitatea din timpul liber.
Ghid numai bun de urmat pentru test de personalitate:
Intrebarile care iti dau de gandit in cadrul unui interviu sunt cele legate de personalitate. Stima de sine te face sa crezi ca esti potrivit pentru job-ul mult dorit, insa fata in fata cu recrutorul te gandesti cum ar trebui sa conturezi raspunsul astfel incat sa te pliezi exact pe ceea ce cauta.
Citeste si Ce spune despre tine modul in care dai mana?
Vorbeste-mi despre slabiciunile tale!
Cel mai potrivi traspuns este sa transformi o slabiciune intr-un atuu. Vorbeste despre o arie in care trebuie sa te dezvolti mai mult, insa ai in vedere ca aceasta arie sa nu fie cuprinsa in job description. De asemenea, pluseaza spunand cum te-ar putea ajutajob-ul in perfectionarea skill-urilor si cunostintelor.
Vorbeste-mi despre un proiect initiat de tine. Ce rezultate a avut?
Evita momentele de tacere si raspunsurile de genul: “Nu am acum un exemplu”. Cel mai indicat este sa tepregatesti pentru interviu printr-o revizuire a job-urilor si experientelor profesionale traite. Ia in calcul proiectele la care ai lucrat si situatiile pe care le-ai rezolvat. Povesteste pe un ton pozitiv chiar daca nu ai avut o experienta tocmai buna. Cifrele ajuta in crearea unei impresii despre rezultatele tale.
Ce carti ai citit in ultimul timp?
Intrebarea aceasta iti testeaza latura personala, preferintele si auto-mobilizarea pentru a invata lucruri noi. Chiar daca citesti carti care nu au legatura cu job-ul, realizeaza o scurta documentare despre cele mai bune carti, reviste, bloguri in domeniul vizat de tine. Astfel demonstrezi ca esti informat si mereu atent la noutati.
Indiferent de intrebarile care iti testeaza personalitatea, da dovada de incredere in sine, calm si pozitivism. Astfel iti pui in valoare si ideile.
Citeste si alte articole despre cariera pe site-ul www.recrutaresiselectie.ro .