Primavara si noile trenduri…in HR. Sau cum arata reincarnarile viitoare ale HR-ului (partea I)
Primavara si noile trenduri…in HR. Sau cum arata reincarnarile viitoare ale HR-ului (partea I)
E foarte simplu sa complicam lucrurile si, cum viata si misiunea HR nu a fost niciodata simpla, de la “Cenusareasa” organizatiei la partener strategic, va propun sa aruncam o privire la ce ne rezerva viitorul (un soi de preambul la HR Summit Timisoara)…Si sa ne intrebam daca suntem pregatiti, daca suntem invechiti sau daca suntem deja vreun Marco Polo sau Cristofor Coulmb al industriei.
Acestea fiind spuse, sa aflam ce zic specialistii:
Accenture Strategy, o companie de consultanta americana, a derulat proiectul The Future of HR , cu scopul de a analiza in ce masura trendurile in business vor modela rolul HR, dati fiind mai multi factori : complexitatea mediului de business, impactul erei digitale atat asupra organizatiilor, cat si asupra angajatilor, expectantele angajatilor in acest context, diversitatea echipele globale, dar si a celor interne.
Citestie si: Concentreaza-te pe individ pentru angajamentul general
In urma interviurilor la care au participat experti in business si HR, au fost identificate o serie de provocari cu care se confrunta organizatiile, creionarea solutiilor dand nastere si la acele trenduri care vor impacta in mod semnificativ rolul HR in viitorul apropiat… iar viitorul incepe acum, nu-i asa ?
Facts 1: Companiile se confrunta cu un decalaj ingrijorator intre abilitatile din ce in ce mai specifice si mai sofisticate de care are nevoie pentru a-si asigura sustenabil locul in piata si abilitatile pe care le detin candidatii/angajatii. Conform acestui studiu doar 49% dintre angajati sustin ca detin toate abilitatile solicitate in descrierea jobului lor.
HR trend 1: HR-ul, la randul lui, trebuie sa isi dezvolte abilitatea de a avea acces la talent oriunde, oricand. Un HR « just-in-time ».
Facts 2: In postura de client, suntem deja obisnuiti sa primim din partea companiilor servicii individualizate, pe masura nevoilor si intereselor noastre. Cum am putea sa nu transferam si sa nu ne dorim acest beneficiu la munca ?
HR trend 2: Personalizarea politicilor HR si adaptarea acestora la nevoile specifice ale angajatilor, tinand cont de diferentele de gen si de varsta, de etnie, de aspiratiile si valorile personale. Un HR – croitor.
Facts 3: Ca si cum a face fata diversitatii si nevoilor unor echipe globale sau a unor echipe cros-functionale nu era suficient, HR-ul e pus in fata urmatoarei provocari: integrarea angajatilor netraditionali (extended workforce) – acea retea globala de contractanti externi (freelanceri sau furnizori de servicii de externalizare). Acestia asigura accesul organizatiei la competente superioare, la performanta excelenta, fara a mai investi resurse in formare si calificare. Iar organizatiile, sub presiunea asidua de a inova, aleg din ce in ce mai des angajarea pe baza de proiect.
HR trend 3 : HR-ul va trebui sa dezvolte noi structuri organizationale, noi roluri, sa-si adapteze si integreze sistemele si procesele astfel incat sa fie capabil sa aduca laolalta oameni si proiecte, in cea mai potrivita formula. A decide ce sursa de talent/abilitati sa folosesti, cand, in ce proiect va deveni o competenta critica in setul de competente HR.
Un HR = broker de talente.
Citeste si: Rolul departamentul HR in 2015
Facts 4: Organizatie agila, flexibilitate, fluiditate, mediu de business imprevizibil…fac deja parte din prezent. In efortul lor de a deveni agile, organizatiile au nevoie sa transforme totul : strategie, leadership, sturctura, eforturile de marketing, operatiunile, procesele financiare. Mai mult, vor permite si incuraja transferul proceselor de decizie si catre angajati, atat cei proprii, cat si cei din reteaua extinsa, facilitandu-le astfel interventia imediata, permitandu-le sa fie proactivi si sa raspunda fluid schimbarilor. Va fi incurajata mobilitatea (nu atat in termeni de spatiu cat de structura multidisciplinara a unei echipe) si dezvoltarea unor abilitati complementare. Astfel incat, angajatii vor juca un rol crucial in dezvoltarea agilitatii organizatiei.
(Nu pot sa nu-mi amintesc cat de rigide sunt organizatiile pe care le-am cunoscut, de mare era frustrarea angajatilor care aveau parte de minim de autonomie in luarea oricaror decizii.)
HR trend 4: Si cum e nevoie de cineva/ceva care sa gestioneze aceasta forta de munca proactiva, HR-ul va fi cel care va avea responsabilitatea transformarii organizatiei intr-o « creatura » agila : The Agile Organization
Un HR-agil.
(Unele companii mari, multinationale, cu procese bine definite, abia daca au finalizat crearea fiselor de post, iar angajatii, in general, vocifereaza vehement sau pitit atunci cand li se aloca sarcini “care nu fac parte din fisa mea de post!”…Ei bine, locul I nu e pentru orisicine.Dar chiar si asa, la nivel mai mic, aici, in gradina noastra, inca mai e loc sub soare pentru toata lumea, agil sau neagil. Colegi HRisti, nu intrati in panica )
Facts 5 : Sigur ca deja a devenit un truism : agilitatea, reactia la schimbare si performanta angajatilor fac diferenta dintre esecul si succesul unei organizatii. Acestea au, acum, oportunitatea de a beneficia de descoperirile stiintifice din domenii multiple : neurostiinta, psihologie, antropologie, sociologie, stiinte ale starii de bine. Niciodata pana acum stiinta nu a putut oferi acest potential de a transforma modul in care ne gestionam angajatii pentru a obtine rezultatele de business dorite. In prezent exista o nepotrivire fundamentala intre practica din organizatii si ceea ce stiintele comportamentale releva si recomanda pentru a maximiza performanta. Societatea pentru Managementul Resurselor Umane (SHRM) a concluzionat ca peste 90% din sistemele de evaluare a performantei sunt un esec, nereusind sa contribuie la performanta individuala.
HR trend 5 : In acest context, HR-ul se inarmeaza cu instrumentele si informatiile unui om de stiinta, si astfel Managementul Talentelor intalneste Stiinta Comportamentului Uman. Un HR – om de stiinta.
(What took you so long?!)
Bottom line, HR-ul e (din nou) la cotitura. Echipele de HR au nevoie sa castige expertiza in stiintele comportamentale, sa-si dezvolte noi competente care sa asigure crearea unor echipe si structuri organizationale flexibile si o abordare integrata a businessului.HR-ul trebuie sa continue sa se dezvolte, sa construiasca noi aptitudini. Viitorul HR sta in abilitatea acestuia de a evolua, de a se transforma, de a deveni agil inaintea organizatiei.Poate ca e timpul sa ne uitam in oglinda si sa ne raspundem la intrebari dificile : Este HR-ul un loc de munca captivant? Si daca da, in ce imi doresc sa ma reincarnez ?
Traducere, adaptare si interpretare :